Felháborító, igazságtalan döntést hozott a bíróság a ferencvárosi kunyhó-rombolások ügyében

Ez a cikk több mint 11 éves.

targyalas.jpg2012. október 30-án kedden hozott döntést a Pesti Központi Kerületi Bíróság abban a szabálysértési ügyben, amit még márciusban indított a IX. kerületi Rendőrkapitányság „jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség” szabálysértése miatt A Város Mindenkié (AVM) csoport két aktivistája ellen. Bende Annát és Misetics Bálintot azért bilincselte meg, állította elő, és bírságolta meg a rendőrség a Határ út menti erdőben, mert igyekeztek erőszakmentesen megakadályozni, hogy a Ferencvárosi Önkormányzat által odarendelt munkások jogellenesen elbontsák azt a két viskót, ami évek óta négy állampolgár otthona volt.

Az önkormányzat intézkedéséről azóta egy ombudsmani jelentés kimondta, hogy jogsértő volt: „az önkormányzat eljárásjogi mulasztása ellentétes a jogállamiság elvével és a jogbiztonság követelményével, az eset intézésének körülményeiben feltárt egyéb hiányosságok pedig az ott életvitelszerűen tartózkodó hajléktalan emberek emberi méltósághoz és szociális biztonsághoz, valamint tisztességes eljáráshoz való jogaival összefüggő visszásságot idéztek elő.” A Ferencvárosi Önkormányzat második tárgyalási napon ismertetett közleménye elismerte, hogy semmilyen közigazgatási eljárást nem folytattak le a kunyhók lerombolása ügyében, és ezzel lényegében bevallották a jogsértést. Dr. Fazekas Tamás, a Társaság a Szabadságjogokért ügyvéde továbbá felhívta a bíróság figyelmét az Emberi Jogok Európai Bíróságának azon döntésére, amely kimondta, hogy emberek otthona attól függetlenül jogi védelmet élvez, hogy lakói az adott ország jogszabályai szerint jogszerűen használják-e a területet vagy sem.

targyalas2.jpgMisetics Bálint az utolsó szó jogán arról beszélt, hogy „bármiféle közigazgatási eljárás lefolytatása és az ott lakók előzetes hivatalos értesítése nélkül, szemétszedésre és bozótirtásra hivatkozva lerombolni emberek otthonát nyilvánvalóan jogsértő. Ez csak akkor nem nyilvánvaló, ha azt gondoljuk, a hajléktalan állampolgárokat nem illeti meg a tisztességes eljáráshoz való jog, rájuk nem vonatkozik a jogbiztonság alkotmányos követelménye.” Bende Anna elmondta továbbá, hogy „ha középosztálybeli emberek otthonáról lett volna szó, akkor nem így járt volna el az önkormányzat. Ez mutatja, hogy nem tekintik teljes jogú állampolgárnak a hajléktalan embereket. Nekem, mint szociális munkásnak is kötelességem volt fellépni ez ellen”.

A bíróság mindezek ellenére kimondta a szabálysértést és – a méltánylandó társadalmi célra tekintettel – figyelmeztetésben részesítette A Város Mindenkié aktivistáit. A Város Mindenkié a Társaság a Szabadságjogokért munkatársaival közösen egyeztet a további jogi lehetőségekről, különös tekintettel az alkotmányjogi és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságára. Nem hagyjuk annyiban.

Fotók a tárgyalásról itt.

A TASZ közleménye.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.