Fórum a hétvégi ételhez jutásról – beszámoló

Ez a cikk több mint 11 éves.

étel.jpgA Város Mindenkié hajléktalan érdekvédelmi csoport szerette volna megtudni miért osztanak olyan kevés ellátó intézményben ételt a hajléktalan emberek számára hétvégén és az ünnepnapokon. Ezért 2012 .október 4-én meghívtuk az ellátórendszer képviselőit és az érintetteket, vagyis a hajléktalan embereket, a XIII. kerületi Dózsa Györgyi út 152 alatt található BMSZKI nagytermébe, hogy több információt megtudjunk erről a témáról.

Sajnos elég kevés hajléktalan ember jött el erre a rendezvényre, az ellátók közül viszont a Vöröskereszt, a XXII. kerületi családsegítő központ, az Ételt a Életért Alapítvány, a Váci Vöröskereszt, valamint a Golgota Keresztény Egyház képviseltette magát, így tőlük tudtunk információt szerezni ezzel a problémával kapcsolatban.

Az ellátók elmondták, hogy az egyik probléma az, hogy drasztikusan visszavették tőlük a normatív támogatásokat. A másik probléma, hogy öt munkanapra kapnak támogatást és a hétvégi ételosztáshoz legalább egy szociális munkásnak be kellene menni az intézménybe, mert egyébként önkéntes segítséget hétvégéken is lehet találni.

Elmondták még az ellátó szervezetek képviselői, hogy az is nagy probléma, hogy a Metro, a Tesco és a hozzájuk hasonló cégek által felajánlott élelmiszereket át kell címkézni, és nem mindig van rá kapacitásuk. Mindezek mellett jogszabályi változásra is szükség lenne. Összegezve a problémákat, három dolgot eldöntöttünk.

1. Az AVM ellátórendszer munkacsoportjának következő gyűlésére meghívjuk az ÁNTSZ képviselőit, hogy megkérdezzük őket, mit lehetne tenni annak érdekében, hogy ezeket az élelmiszereket megkapják a hajléktalan emberek.

2. Szeretnénk még egy fórumot tartani ugyanebben a témában, mert sok ellátó intézményből nem jöttek el.

3. Szeretnénk több hajléktalan embert is meghallgatni, hogy mi erről a véleményük és tapasztalatuk.

Végül is nagyon örült az AVM, hogy akik eljöttek, elmondták a problémákat, és próbáltak ötletelni is, hogy mire lenne szükségük ahhoz, hogy ezek megoldódjanak. A találkozó jó hangulatú volt egyébként és a vendégek  örültek, hogy meghívtuk őket. Mi is köszönjük nekik az aktív részvételt!

A fórum jegyzőkönyve innen letölthető.

A fórum előzményeiről itt lehet olvasni.

2014. október 15.                                                                                                                                           Lakatos András

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.