Tüntetés a szegénység ellen Debrecenben – beszámoló

Ez a cikk több mint 11 éves.

jutka2.jpg2012. október 17-én Debrecenben is megrendezték a szegénység elleni küzdelem világnapját, melyet az ENSZ 1992-ben a lengyel származású francia pap, Joseph Vresinski atya (1907-1988) életművének elismerésére vezetett be. Magyarországon 1996 óta emlékeznek meg erről a napról. Az A Város Mindenkié csoport Budapesten és Debrecenben is csatlakozott a megemlékezéshez.

Mint a keleti régió egyik legmeghatározóbb városainak egyike, Debrecen is fontosnak tartja a szegénység elleni küzdelmet és a vidék felzárkóztatását. Ezért helyi civilek békés demonstrációra hívtak mindenkit 17-én az Aranybika szálló elé a Kosuth térre. A szervezők között volt az AVM Debreceni tagja, Lakatos Ildikó is.

A megemlékezés közös dobolással kezdődött az SOS ritmusára, melyet a debreceni Rocksuli néhány lelkes tanulója segítségével vezették fel. Majd Dr. Czibere Ibolya (Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszék) és L. Ritók Nóra (Igazgyöngy Alapítvány) mondtak beszédet. Felhívták a figyelmet arra, hogy mély szegénységben élő és éhező emberek és főképp gyermekek nemcsak a harmadik világban élnek, hanem Európában is, így hazánkban is, ami a XXI. században teljesen elfogadhatatlan. Elhangzott az az idézet is – Joseph Vresinki atya szavai -, melyet az 1987-ben Párizsban a szegénység áldozatainak emelt emlékműre is rávéstek: „Valahányszor férfiakat és nőket arra ítélnek, hogy súlyos szegénységben éljenek, emberi jogok sérülnek. Magasztos kötelességünk, hogy erőink egyesítésével biztosítsuk a jogok érvényesülését.”
 
csaba_1.jpgEzután azok a civil csoportok mutatkozhattak be, melyek a mindennapi életben küzdenek szegénység és a jogsértések ellen. Az AVM is itt kapott lehetőséget a bemutatkozásra. Ezt Lakatosné Jutka, az AVM női csoportjának aktivistája tette meg. Majd jómagam, Papp Csaba rövid beszédben elmondtam, hogy melyek azok a politikai és társadalmi igazságtalanságok amik ellen csoportunk küzd. Ilyen például a kormány pazarló politikája – többek közt az egykulcsos adó bevezetése, mellyel inkább a gazdagokat teszi még gazdagabbá, míg a szegénységben élőket még több megszorítással sújtja. És mindeközben kb. 2 millióan, vagyis minden ötödik ember küzd lakhatási problémával. Felhívtam a figyelmet arra a szabálysértési módosításra is, amely kimondottan a hajléktalanságot kriminalizálja. Hangot adtam annak a reményünknek is, hogy a Debreceni AVM is megerősödik és látványos eredményeket ér majd el.

Képek a tüntetésről itt.

2012. október 18.                                                                                                                                           Papp Csaba

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.