Dombóvári László beszéde a Szegénység Elleni Küzdelem Világnapján

Ez a cikk több mint 11 éves.

dombi.jpgA Város Mindenkiét 80 százalékban hajléktalan emberek alkotják. Olyan aktivisták, akik tenni akarnak egy egyenlőségen alapuló igazságos társadalomért. Célunk, hogy kiálljunk a hajléktalan emberek méltóságáért és küzdjünk a lakhatáshoz való jogért.

Ma Magyarországon minden ötödik ember küzd lakhatási szegénységgel. Négymillió ember él a létminimum alatt, 300 ezer mindenfajta támogatás és jövedelem nélkül. Félmillió háztartásnak van díjhátraléka, 100 ezer családnál kapcsolták ki a gázszolgáltatást, 40 ezerben a villanyt. Az egy kulcsos adóval 3 év alatt 1600 milliárd forintot adott a gazdag embereknek az állam, közben 100 év alatt nem költ ennyit lakásfenntartási támogatásra.

A szegénység okozói nem a szegény emberek, a szegénység hatalmi kérdés. Az állam nem a szegényekkel van, hanem ellenük. Több ezer lakás áll üresen, az emberek az utcán töltik éjszakáikat, 15 ezren élnek az utcán vagy jobb esetben hajléktalanszállón. Rengeteg ember lakik erdőkben, kihasználatlan területeken sátorban, vagy a maguk építette kunyhókban, amiket aztán eldózerolnak anélkül, hogy erre figyelmeztetnék őket. Magyarország Európában az egyetlen ország, ahol a hajléktalanság szabálysértés.

Mindenkinek joga van lakhatáshoz. A lakhatás alapvető emberi jog! Követeljük a jólléti államot, a szabálysértési törvény módosítását, és azt, hogy fejezzék be az elhelyezés nélküli kilakoltatásokat.

Azért vagyunk itt mert az együttműködés fontos számunkra. Ezt a szegényellenes kormányt csak összefogással lehet leváltani.

Lakhatást!  Demokráciát! Jogállamot!

2012. október 17.

Képek a tüntetésről.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.