Változások útján: a hajléktalanellátás jelene és jövője – beszámoló a konferenciáról

Ez a cikk több mint 11 éves.

hka_nagy.jpg2012. augusztus 30-31-én Körmendy Tünde és Balog Gyula vettek részt az évente megrendezett balatonföldvári hajléktalanellátási konferencián. Az első napon, a megérkezést követően a konferencia házigazdája, Vecsei Miklós tartott köszöntő előadást, majd Lőrinc Norbert, a Hajléktalanokért Közalapítvány kuratóriumi elnöke. Őt követte Ghyczy Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselője. Még az ebéd előtt meghallgathattuk Dr. Győri Péter: Hogyan tovább-2013. január 1. után? című előadását.

Az első napon nagyon sok témáról hallhattunk beszámolókat, információkat, mint pl. a KENYSZI-ről, az utcai szolgálatok pályázati finanszírozásáról, a Budapesti Hajléktalanügyi Konzorcium jövőjéről, a diszpécserszolgálatok működéséről, a Hajléktalanság Európai Kutatási Intézetének éves kutatásairól, a LÉLEK-programról, a hajléktalan emberek egészségügyi ellátásáról, stb. A  vacsora előtt egyesek futballmérkőzésen vettek részt, mások pihentek, úsztak. Vacsora után pedig a házigazda ünnepi köszöntőjét hallgathattuk borkóstolóval egybekötve. Éjfélig pedig színházi előadás, koncert, pingpongozási lehetőség várta a vendégeket.

A második napon szekcióüléseken vehettek részt a jelenlévők, előre megadott témák alapján választhatott ki-ki saját érdeklődése szerint. Tünde Győri Péter: Új irányok, egyedi programok a hajléktalanellátásban című szekcióját tartotta érdekesnek, ahol számos hozzászólás, felvetés tarkította a programot.

Gyula a hajléktalan emberek igényeivel foglalkozó szekcióba ment, ahol sokáig egyedül volt érintettként, de sok panaszt vetett fel az AVM nevében, melyet előtte egyeztetett a csoporttal. Ezek közé tartozott az a kérés, hogy ha felmerül az erdőben lakó emberek kunyhóinak erőszakos bontása, a szociális szféra működjön együtt az AVM-mel, mert a tapasztalatok alapján ebben az esetben az erdőben lakóknak nagyobb az esélye az emberhez méltó lakhatásba jutáshoz. A hétvégi szolgáltatások biztosítása, a hétvégi és ünnepnapi ételosztás követelése nem aratott egyöntetű sikert a szociális munkások körében. Gyula eléggé egyedül érezte magát a bíráló szerepben, habár a beharangozáskor még több érintettről volt szó. Azt hiszem így is elég parázs hangulatot sikerült kialakítani, amit utána a vízben hűtöttünk le.

2012. szeptember 17.                                                                                                     Körmendy Tünde és Balog Gyula

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.