Az országgyűlés kicsiben – létrejött az első budapesti börtönszálló

Ez a cikk több mint 9 éves.

taki_kicsi.jpg2012. szeptember 13-án tárgyalta a Fővárosi közgyűlés azt az előterjesztést, amely körzeti megbízott (KMB) irodákat létesítene a IX. kerületi Aszódi utcában és a IV. kerületi Váci úton található éjjeli menedékhelyeken. Az előterjesztés állandó rendőri felügyeletet és ezzel együtt előállító helyiségeket, azaz fogdákat hozna létre az érintett intézményekben. Úgy tűnik, hogy a fővárosi Fideszes képviselők fontosabbnak tartják azt, hogy a rendőrök hajléktalan embereket pesztráljanak, mint hogy bűnelkövetőket üldözzenek.

A tervezet ellen A Város Mindenkié csoport korábban is tiltakozott, és most ismét levélben fordultunk a fővárosi képviselőkhöz. A közgyűlésen a csoport képviseletében Takács Attila és Papp Csaba vettek részt.

A közgyűlés 8:30-ra volt meghirdetve. Kávézgatás és folyosói csevej után 9 órakor el is kezdődött. A napirendi pontokon nagy sebességgel gázoltak át a képviselők. Előterjesztés címe. Van hozzászólás? Nincs. Szavazzunk! Puff, elfogadva. Az eseményeket néha egy-egy hozzászólás tarkította, de vitának egyiket sem lehetett nevezni.

Úgy gondoltuk, ha ez így megy tovább, hamar végzünk. Az első meglepetés akkor ért minket, amikor az egyik napirendi pont előtt Tarlós főpolgármester zárt ülést rendelt el. Hoppá! Vendégek ki, Díszterem ajtaja bezárul. Ezután azonban újra a korábbi tempójú rendeletalkotás folyt, néha az LMP, MSZP vagy a Jobbik frakció tartózkodott.

Az első igazi vita egy 25 milliárdos kölcsönfelvételi keret körül alakul ki. Az ellenzék képviselői nem értik, miért akar kölcsönt a városvezetés, mikor még nem látható a visszafizetés fedezete, hiszen nem ismert a 2013-as évi költségvetés. A vitát, mint ahogy azt az Országgyűlésben is megszokhattuk, sok személyeskedés és vádaskodás tarkította. Az egyetlen különbség, hogy itt a Fidesz csodafegyvere nem az „elmútnyócév”, hanem az „elmúthúszév” volt. Hallottuk is elégszer. És ahogy a „nagyoknál”, úgy itt is a kormánypárt elsöprő többsége tett pontot az események végére. Hiába voltak az ellenzéki nemek és tartózkodások, működött a Fideszes szavazógép. Előterjesztés elfogadva.

Kezdtünk örülni, hogy mindjárt jön a mi napirendi pontunk. De korai volt az örömünk, mert Tarlós úr jó étvágyat kívánt és másfél órás ebédszünetet rendelt el.

Korábban észrevettük a vendégek között Pelle József urat, a BMSZKI igazgatóját. Mivel találkoztunk már néhányszor, Takács Attila odalépett hozzá köszönni és pár szót váltani. Amikor a mellette álló Fideszes képviselő meghallotta A Város Mindenkié nevét, azonnal nekünk esett, hogy már megint miért tiltakozunk, azt sem tudjuk, miről van szó. Mondtuk, hogy de igen, tudjuk! Ha nézéssel ölni lehetne, a társaim már gyűjthetnének a koszorúmra. De szerencsére azért szemmel ölni még a Fidesz sem tud, így a képviselő úr végül elsietett a frakciója irányában.

Az ebédszünet után hamarosan következett a mi ügyünk. Somfai Ágnes LMP-s képviselő kért szót először és arra kérte a közgyűlést, hogy csoportunk nevében Takács Attila is felszólalhasson. Végül aztán utolsó felszólalóként (szavazás nélkül!) szót kaptunk, és elmondhattuk a csoportunk álláspontját.

Mint várható volt, a napirend körül komolyabb vita alakult ki. Somfai Ágnes kezdte a vitát, és kifejtette, hogy nem tartja jó ötletnek az ilyen fajta együtt működést a városvezetés és a Belügyminisztérium között, mert szerinte mindenki jobban jár, ha a rendőrség a bűnüldözéssel foglalkozik, és nem képzi át magát szociális munkássá. Tarlós István erre úgy reagált, hogy nem érti a felháborodott tiltakozást: ha nem lenne félnivalójuk az ott lakóknak, akkor nem elleneznék a rendőri jelenlétet. Mint jelezte, az ilyen reakció még inkább megerősíti azt a véleményét, hogy szükség van erre az intézkedésre. Élesen bírálta A Város Mindenkiét is, amely szerinte értelmetlenül lázítja a szegény és tudatlan hajléktalan embereket az önkormányzatok ellen. Megjegyezte azt is, hogy ő kimondottan örülne, ha a szomszédjában egy rendőrőrs lenne.

Ezzel a nyilatkozatával a főpolgármester mintha saját pecsétjével látná el beismerő vallomását arról, hogy a hajléktalan embereket alapvetően bűnözőknek tekinti. Ezen kívül, ahogyan azt egyik képviselőtársa is kifejtette, egyáltalán nem ugyanazt jelenti a rendőri jelenlét a szomszédban, mint az ember saját otthonában (az éjjeli menedékhely ugyanis az ott élők otthona – még ha remélhetőleg csak átmenetileg is). Végül, úgy gondoljuk, hogy nem kell nekünk senkit sem uszítani Tarlós úr és bandája ellen, mivel az illegális kunyhóbontásokkal, az értelmetlen, kriminalizáló intézkedésekkel és a tömeges kilakoltatásokkal ők maguk is sikeresen haragítják saját magukra a legszegényebb embereket.

A végkifejlet sajnos nem okozott meglepetést. 21 igen, 2 nem, és 7 tartózkodás mellett az előterjesztést elfogadta a Fővárosi Közgyűlés (az MSZP frakció a határozott „nem” helyett csak tartózkodott). Ezzel a döntéssel tovább folytatódik az immár két éve folyó hajléktalan-ellenes politika, és Budapesten hivatalosan is létrejönnek az első börtönszállók. Reméljük, hogy az értelmetlen büntetés és zaklatás helyett egyszer majd a józan ész fog győzni Budapesten is, és a közgyűlésbe már csak az átfogó és felelős fővárosi lakáspolitika részleteinek megvitatása végett kell ellátogatnunk.

Budapest, 2012. szeptember 13.                                                                                                       Takács Attila és Papp Csaba

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.