Szolidaritás a poznani Stolarska utcai bérház lakóival

Ez a cikk több mint 9 éves.

stolarska_kicsi.jpgPoznanban (mint Lengyelország számos más városában) sokszor elfogadhatatlan módon történik az önkormányzati tulajdonú lakások újraprivatizációja. A jelenleg is zajló visszaigénylési perek eredményeként a háború után államosított, majd lakóik által felújított bérlakások ma visszakerülnek régi tulajdonosaik jogutódaihoz. Az új tulajdonosok jellemzően jövedelmezőbb módon szeretnék hasznosítani az épületeket, ezért vagy megemelik a béreket, vagy megpróbálják elérni, hogy a bérlők elköltözzenek.

A poznani Stolarska utcai ház esetében az utóbbi forgatókönyv zajlik: mivel jogi úton nagyon hosszadalmas a bérlők kilakoltatása (Lengyelországban tilos az elhelyezés nélküli kilakoltatás), a tulajdonosok elfogadhatatlan és erőszakos módszerekhez folyamodnak a bérlők elüldözése érdekében. Az eszköztárban szerepel a megfélemlítés, zsarolás, a közművek elvágása, patkányokkal és rohadó hússal való fertőzés.

Mindezek hatására a Stolarska utcai bérházból sokan elköltöztek, de hét család úgy döntött, maradnak és ellenállnak. Eltorlaszolták a bejáratot, és immár három hónapja folyóvíz és gáz nélkül élnek. A tárgyalni nem hajlandó tulajdonosok a bérlőket általában az épülettel együtt megvásárolt javaknak tekintik. A Stolarska utcai bérlők ezen az állapoton szeretnének változtatni, lakhatási helyzetükre pedig méltányos megoldást kiharcolni.

 

 

 

Szolidaritásunkat szeretnénk kifejezni a Stolarska utcai bérlőkkel, és tudtukra adni, hogy nagyra becsüljük bátorságukat (a videón a ház egyik lakója ad elő egy magyar népdalt).

További információ és videó itt.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.