Az Utca és jog csoport bemutatkozott az Ökopolitikai Nyári Egyetemen

Ez a cikk több mint 11 éves.

canvas_kicsi.png2012. augusztus 4-én A Város Mindenkié Utca és jog kutatócsoportjának két tagja megérkezett Bodajkra, hogy előzetes jelentkezés és helyszíni regisztráció után részt vegyen az 5. Ökopolitikai Nyári Egyetemen, amelyet az Ökopolitikai Műhely Alapítvány szervezett a Green European Foundation az Európai Zöld Párt, az Ökopolisz Alapítvány és a Zöld Szabadegyetem Egyesület együttműködésével.

Szűcs Zsuzsát és engem már várt Mariann, aki a „Velünk, ne rólunk: Szegénységben élő emberek politikai részvétele” elnevezésű, kora délután kezdődő szemináriumot moderálta. Ezen az AVM-en kívül a Szegedi Egyetem kutatócsoportja jelezte a részvételét előadóként. Szegedről végül egy fő, a kutatás vezetője érkezett meg. A 10-12 érdeklődő előtt (a külföldi résztvevőket szinkrontolmácsolás segítette) tagjaink ismertették az AVM rövid történetét, céljait, felépítését és munkamódszerét. A rendelkezésünkre álló idő nagyobb részét az Utca és jog csoport által végzett részvételi akciókutatás elméleti alapvetéseinek és gyakorlati tapasztalatainak elemzésével töltöttük, amelynek során a Budapesten fedél nélkül élő emberekkel kapcsolatos hátrányos megkülönböztetést vizsgáljuk.

A szegedi csoport ugyanígy járt el, ezután lehetett kérdezni. Meglepően sok kérdést és munkánkat méltató szavakat kaptunk. Az érdeklődők reakciót látva úgy tűnt, hogy sikerült érthetően és helyenként szórakoztatóan válaszolnunk és a közönséget láthatóan meglepte az a tény, hogy hajléktalan emberek, minden előképzettség nélkül képesek megvalósítani egy komoly, tudományos értékű kutatást.

Az a félelmünk, hogy a két óra túl hosszú lesz és előbb be kell fejeznünk, olyannyira alaptalannak bizonyult, hogy a végén sok kérdés el sem hangozhatott, mivel a rendelkezésre álló idő letelt. Nem baj, jövőre is lesz nyár s lesz 6. Ökopolitikai Nyári Egyetem is. Folytatjuk…

2012. augusztus 14.                                                                                                            TaBor

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.