Ott voltunk a Roma Holokauszt megemlékezésen – beszámoló

Ez a cikk több mint 9 éves.

roma_kicsi.jpgAz egyik ismerősöm megkért, hogy 2012. augusztus 2-án kísérjem el a Roma Holokauszt megemlékezésre a budapesti Nehru-parton, amit azért tartottak, mert nemcsak a védtelen zsidók, de több ezer cigány is áldozata lett az embertelen mészárlásnak.

Amint odaértem, kissé meglepett, hogy nemcsak cigányok, de származás és vallási hovatartozás nélkül sokan részt vettünk. Többek között beszédet hallottunk: Köves Slomó rabbi is ott volt, aki megdöbbentő, drasztikus adatokat említett, pl. több, mint fél millió gyermek lelte halálát a koncentrációs táborokban. Pontos adatok a mai napig nincsenek, mivel sokuknak a neve is eltűnt a tömegsírokban a kéményen keresztül.

A megemlékezésen sok emberen látható volt, hogy belül sírnak, siratnak azok helyett is, akik nem lehettek ott és soha nem is jöhetnek el. Szomorúsággal, de egyben reménykedéssel jöttem el, hogy soha nem fog még csak ehhez hasonló sem történni a jövőben és nem fogjuk egymást barbár módon gyilkolni a faji megkülönböztetés vagy a vallás miatt.

„Emberséges embernek maradni! Ez különböztet minket meg az állatoktól.”

2012. augusztus 6.                                                                                                     Jónás Amália

————–

Ha tetszett ez a bejegyzés, like-old te is a Facebook-oldalunkat!

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.