Erdő és kunyhólakók első fővárosi találkozója – beszámoló

Ez a cikk több mint 11 éves.

kunyhó_kicsi.jpgA múlt szombaton, 2012. július 21-én a Városligetben szokatlan gyülekezés kezdődött. Fél óra hosszan meeting point lett az 56-osok terén látható és már rég nem működő homokóra. Egy A Város Mindenkié feliratú molinó és a két Gyula várta a kezdetben szállingózó, később csoportosan érkező meghívottakat, akiket felváltva kísértek beljebb a Városliget fás, bokros, sakkozó asztalos részére. Itt étellel, itallal fogadta őket a főleg lányokból álló AVM-es hostess brigád. Össze is jött vagy 30-40 ember – még csecsemő is került közénk.

Három órakor aztán megkezdődött az erdő és kunyhólakók első fővárosi találkozója. Dombi rövid üdvözlés után körbeültette a résztvevőket és mindenki névvel és „címmel” bemutatkozott. Pest, Buda és Óbuda több kerületéből hallottunk érdekes, de főleg megdöbbentő történeteket. Egy fiatal pár férfi és nő tagja egymás szavába vágva mesélte azt, hogy hogyan sikerült két rendőregyenruhás személynek az, hogy ők minden ellenkezés nélkül elhagyták hosszú hónapok óta háborítatlanul lakott sátrukat a budai hegyekben. A csepeliek elmondták, hogy velük is felváltva próbálkozott a rendőr, közteres, hivatalnok. Szó szerint zaklatták őket. Szerintük az AVM segítsége nélkül régen rosszabb helyzetben lennének. A kőbányai erdőben élő AVM tag is arról beszélt, hogy a hatósági és hivatali emberek dózerolással riogatták őket és itt is az AVM gyors és szakszerű fellépése kellett ahhoz, hogy a problémájukra az önkormányzat úgy reagáljon, hogy a végén a kunyhók eltűnnek, és ők is emberi körülmények között fognak lakni.

Végül Jenő emelkedett szólásra és világosan, érthetően elmondta a jog adta lehetőségeket. Érzelmektől sem mentes szavai sokakat meggyőztek arról, hogy érdemes megismerni jogainkat és adott esetben jogászok (mint például Jenő maga is) segítségével érvényt szerezni nekik. A megjelentek írásos segédanyagokat is kaptak, amelyekből megtudják, hogy mit tehetnek meg velük az ún. hatóságok és azt is, hogyan vehetik igénybe az AVM szolgáltatásait.

Szerintem mindenki úgy távozott, hogy érdemes volt eljönnie. Lehet, hogy még lesz szükség hasonló találkozóra, de ez volt az első és éppen ezért megismerhetetlen.

Képek az eseményről itt.

Jogi információk kunyhólakóknak itt.

2012. július 23.                                                                                                                                   TaBor

 

————–

Ha tetszett ez a bejegyzés, like-old te is a Facebook-oldalunkat!

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.