A csöves szálljon le!

Ez a cikk több mint 11 éves.

bkv_kicsi.jpgAz Élessaroknál felszálltam a 37-es villamosra, A Város Mindenkié megbeszélésére tartottam a VIII. kerületben. Felszálltam, pedig nem volt jegyem és 5-6 megálló után úgy tűnt, hogy mások sem érdeklődnek a jegylyukasztás iránt. A MÁV 10 kapunál jártunk, amikor felszállt egy idős férfi. A figyelmemet az keltette fel, hogy a villamos vezetőnő a hangosbemondón a következő felszólítással hívta fel a férfi figyelmét (bár egy röpke pillanatig azt hittem, hogy nekem szól): „A csöves szálljon le! A csöves szálljon le, mert addig nem indul a villamos.”

Az ajtóban álló férfin látszott, hogy hosszú ideig fel sem fogta, hogy a felszólítás neki szól, s csak a következő figyelmeztetésre szállt le. Nekem akkor vált bizonyossá, hogy ő is hajléktalan, mint én. Bár ezt első ránézésre nem gondoltam volna, sem poggyásszal, sem szatyrokkal, hanem üres kézzel szállt fel. De lehet, hogy a villamos vezetőnő járatosabb nálam a hajléktalan emberek felismerésében. Ezért a Blaha Lujza térre érve bátorkodtam odamenni a villamos vezetőhöz, megkérdezni tőle, hogy mi indokolta, hogy megalázó módon leszállítson egy embert, aki hajléktalan.

Itt hallható a helyszínen készített felvétel:

 

2012. július 11.                                                                                                                         Jónás Amália

 

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.