Újabb kunyhóbontás várható – most Budán

Ez a cikk több mint 10 éves.

Újabb kunyhóbontás készül, ezúttal a budai hegyekben, a libegő közelében. Magdi nyolc éve él az erdőben, eddig élettársával együtt lakott ott, de ő nemrég hirtelen meghalt. Nem sokkal később közterület-felügyelők jelentek meg nála, akik péntekig adtak határidőt a költözésre. A Város Mindenkié csoport e-mailben megkereste a XII. kerületi önkormányzat polgármesterét, alpolgármestereit, jegyzőjét. Eddig a Vagyongazdálkodási Iroda ügyintézője keresett csak meg telefonon, aki nem tudott a kunyhó elbontásáról, de azt mondta, felveszi a kapcsolatot a közterület-felügyelettel, és arra kért, szociális bérlakás igénylésére ügyfélszolgálatukon nyújtsunk be kérelmet.

Az Egészségügyi és Szociális Bizottságot is felkerestük telefonon, egy úr, aki nem mutatkozott be a beszélgetés elején, közölte, hogy ez az ügy nem az ő hatáskörükbe tartozik, nem foglalkoznak vele, esetleg a Népjóléti Irodánál próbálkozzunk, de az önkormányzat nem fogja hagyni, hogy az erdőben éljenek emberek, akiknek, ha segítségre van szükségük, maguk járjanak utána a hivatalokban. Arra a kérdésre, az önkormányzat határozott-e a bontásról azt mondta: valaki biztosan határozott róla, bár ő nem tud erről, ha pedig nincs róla határozat, és csak néhány ember magánakciójáról van szó, az önkormányzat nem is tudhat a bontásról. Szerdán a népjóléti irodán folytatjuk…

Képek Magdi kunyhójáról itt.

Az alábbiakban az önkormányzatnak írt levelünket olvashatjátok, benne Magdi történetével és A Város Mindenkié csoport állásfoglalásával.

 A hajléktalan emberek jogvédelmével foglalkozó A Város Mindenkié csoportot a múlt héten azzal kereste meg a XII. kerület egyik erdős területén, kunyhóban élő Szénási Magdolna, hogy a közterület-felügyelők felszólították, péntekig hagyja el a kunyhóját, mert a héten vagy a következő hétfőn eldózerolják azt. A kunyhó elbontásáról semmilyen hivatalos határozatot nem kapott, ahogyan alternatív lakhatási lehetőséget sem ajánlottak fel neki, szociális munkások nem keresték fel, semmilyen segítséget nem kapott.
 
Magdolna néhány hete tragikus hirtelenséggel veszítette el élettársát, akivel három éve éltek együtt a kunyhóban, azóta Magdolna egyedül él kint az erdőben, egy kutyát és egy nyulat tart. Stabil jövedelemmel rendelkezik, évek óta a Fedél nélkül nevű utcalapot árulja. Kepe Róbert, a Fedél Nélkül koordinátora, a Menhely Alapítvány munkatársa évek óta ismerte a párt, Magdolnát megbízható lapterjesztőként ismeri. Magdolnának van egy két éves fia, Feri, akit szülei hajléktalansága miatt nevelőszülőknél helyeztek el, akik szintén megdöbbenve fogadták kilakoltatásának hírét. Magdolna rendszeresen látogatja fiát, akit, ha szociális bérlakáshoz jutna, idővel talán magához tudna venni. Mivel tüdőbeteg, szállóra nem tud bemenni, de az állatok és régóta önálló és önellátó életmódja miatt nem is szeretné ezt a megoldást. Szociális bérlakást szívesen megpályázna, hiszen van hozzá elegendő rendszeres jövedelme a lapterjesztésből. Magdolnának nagy szüksége lenne segítségre, hiszen élettársa elvesztése óta egyedül él kint az erdőben, kiszolgáltatottan.
 
Magdolna és A Város Mindenkié csoport arra szeretné kérni a Családsegítő Központot, segítsen megfelelő lakhatási megoldást találni Magdolnának, és jelezze az önkormányzat felé is, hogy Magdolnának szociális segítségre lenne szüksége jelenleg, és pár nap alatt ezt a segítséget nem tudja megkapni.
 
Továbbá azt is szeretnénk, ha erre a hétre meg tudnának beszélni egy találkozót Magdolnával. A közterület-felügyelet azt mondta, péntekig el kell hagynia a kunyhóját, ezért lenne fontos, hogy még erre a hétre időpontot kapjon.
 
Segítségüket előre is köszönjük, és várjuk megkeresésüket.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.