Nyílt levél a kőbányai önkormányzatnak

Ez a cikk több mint 9 éves.

levél_kicsi.jpgKovács Róbert, polgármester
Radványi Gábor, alpolgármester
Dr. Szabó Krisztián, jegyző
Tóth Béla közrendvédelmi referens

Tisztelt Kőbányai Önkormányzat!

Mély megdöbbenéssel fogadtuk a hírt, hogy az önkormányzat kunyhóbontásokat tervez a terebesi erdőben, és az esetenként 10-13 éve ott lakó embereknek mindössze két hetet adtak arra, hogy elköltözzenek. Az önkormányzat az eljárásról nem értesítette az ott élőket, határozatot nem kaptak, pedig ha az önkormányzat közigazgatási eljárás és jegyzői határozat nélkül bont le kunyhókat, akkor jogsértést követ el. Az ilyen jogszerűtlen intézkedések elfogadhatatlanok egy jogállamban.

A terebesi erdőben élő körülbelül 50 fő  senkit nem zavar a környéken (nincsenek a közelben lakóházak), most mégis két hét alatt kell elhagyniuk azt, amit évek alatt maguknak felépítettek és rendben tartottak. Ez az eljárás embertelen és indokolatlan. Az önkormányzat nem hajlandó tájékoztatni az ott élőket a bontás időpontjától, akik emiatt minden reggel rettegve ébrednek fel, mert nem tudják, vajon épp aznap reggel fogják-e ledózerolni az általuk felépített kunyhókat.

A szociális szervezetek az erdőben élőknek csak átmeneti szállón ajánlottak fel lakhatási lehetőséget, pedig az erdőben felépített kunyhókhoz és kertekhez képest (van, akinek földje és állatai is vannak) a szálló egyáltalán nem jelentene pozitív változást az életminőségükben. Szociális szakemberek tapasztalatai szerint az intézményi körülmények között sok ember elveszíti a meglévő önállóságát és a volt erdőlakók nagy valószínűséggel visszatérnének a közterületre. Más lakhatási lehetőséget az önkormányzat nem ajánlott fel, pedig elvárható lenne, hogy ha ennyi embert érintő változtatást tervez, akkor nemcsak időben tájékoztatja az ott élőket és a szociális munkásokat, hanem a lakók igényeit is felmérve mindenki számára az élethelyzetének megfelelő lakhatási lehetőséget biztosít, és elegendő időt ad a költözésre.

Mi, budapesti és kőbányai lakosokként, valamint magyar állampolgárokként azt kérjük az önkormányzattól, hogy kezdjen tárgyalásokat az erdőben élő emberekkel, és amíg nem biztosít minden kunyhólakónak emberhez méltó, az érintett számára elfogható lakhatási lehetőséget, ne bontsa le a kunyhókat. Amennyiben a jövőben megkezdi a kunyhók elbontását, azt csak jogszerű eljárás keretében tegye meg.

Mindannyiunknak az az érdeke, hogy az önkormányzatok jogkövető magatartást tanúsítsanak, és hogy a nehéz helyzetben élők számára elfogadható és fenntartható lakhatási megoldásokat találjanak.  

Tisztelettel,

A Város Mindenkié csoport
e-mail: [email protected]
honlap: www.avarosmindenkie.blog.hu
Telefon: 06 20-381-8996 (Udvarhelyi Tessza)

Budapest, 2012. június 14.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.