Friss hírek Kőbányáról

Ez a cikk több mint 11 éves.

terebesi_lakó_kicsi.jpg2012. június 13-a mozgalmas nap volt a kőbányai Terebesi erdő lakói és A Város Mindenkié életében is. Miután tegnap nem sikerült megtudnunk az önkormányzat képviselőitől (sem Tóth Béla közrendvédelmi referenstől, sem Radványi Gábor alpolgármestertől), hogy mi az alapja a tervezett tömeges kunyhóbontásoknak, a mai napon tovább próbálkoztunk, de sajnos nem értünk el egyetlen illetékest sem az üggyel kapcsolatban.

Délelőtt volt a kőbányai Lélek Ház megnyitója, amelyen többek között Kocsis Máté is részt vett. A kőbányai Lélek program keretében 15 lakást újított fel az önkormányzat, melyekbe majd az átmeneti szállós elhelyezés után költözhetnek be a hajléktalan emberek. Jelenleg több mint 20 fő vesz részt a programban, és eddig összesen hárman költöztek be a Lélek-házba (összesen 30 férőhely van). A sajtótájékoztatón Kovács Róbert, kőbányai polgármester kijelentette, hogy a Terebesi erdőben és más kerületi erdőkben élő emberek helyzetét „a szakmai szereplők oldják meg, nem az önkormányzat vagy a rendőrség.” Arra vonatkozóan, hogy mi lesz azokkal, akik semmiképp nem akarják elhagyni erdőbeli otthonaikat, a polgármester nem válaszolt és arról sem adott információt, hogy mikor lesznek a bontások, és hogy igaz-e az a 2 hetes ultimátum, amit az erdőlakók kaptak a kiköltözésre. A polgármester elmondása szerint az önkormányzat célja az, hogy az emberek „önkéntesen” hagyják el a területet, noha ennek ellentmond az, hogy az erdő lakói közül sokan úgy érzik, zsarolják őket: ha nem mennek szállóra egy bizonyos határidőn belül, mindenképpen el fogják eldózerolni a kunyhóikat

Délután 3 órakor A Város Mindenkié szervezett lakógyűlést, amelyen kb. 15 erdőlakó, valamint az AVM több önkéntes segítője és aktivistája is részt vett. Itt átbeszéltük a kunyhólakókkal az eddigi történéseket és azt, hogy mit szeretnének, mik a terveik a jövőre nézve. Minden kunyhólakó megegyezett abban, hogy megfelelő jövedelem nélkül képtelenek lennének fenntartani egy lakást. Elmondásuk szerint a közmunka program betelt, így még a havi 47 ezer forintért sincsen lehetőségük dolgozni. Noha többen közülük semmilyen körülmények között nem szeretnék elhagyni az évtizedek alatt kialakított otthonaikat, van, aki megfelelő jövedelem mellett szívesen költözne szociális bérlakásba és van olyan is, aki szívesen elköltözne, de időt és segítséget kér ahhoz, hogy minden holmiját elszállíthassa. Abban mindenki megegyezett, hogy a jogszerűtlen kunyhóbontásokat meg kell akadályozni és rá kell venni a kerületi döntéshozókat, hogy ne az érintettek feje felett, hanem velük egyeztetve, őket partnerként kezelve oldják meg a helyzetet.

A lakógyűlés végén csatlakozott hozzánk az önkormányzat három alkalmazottja: Frei Péter és Grőb Krisztián a kőbányai Lélek házból és Büki Péter a Kőbányai Bárka vezetője. Mindhárom szociális szakember láthatóan meglepődve hallgatta a kunyhólakók beszámolóját a tervezett bontásokról és arról az eljárásról, ahogyan őket el akarják költöztetni. Egyértelműen kiderült, hogy még az önkormányzat saját szociális szakemberei sem értesültek ezekről a tervekről. A szakemberek egyetértettek velünk abban, hogy a jelenlegi erőltetett folyamat, amely figyelmen kívül hagyja mind a jogszabályokat, mind az érintettek hangját, elfogadhatatlan. Ígéretet tettek arra, hogy információt szereznek a bontások tervezett időpontjáról és menetéről, valamint arra is, hogy segítenek a kunyhólakóknak és az AVM képviselőinek abban, hogy személyesen egyeztessenek a kerületi döntéshozókkal.

Annak kiderítése, hogy az önkormányzat továbbra is szándékozik-e bontani, különösen fontos, hiszen az jutott tudomásunkra, hogy a bontást azokkal a kunyhókkal kezdik, amelyeknek lakói szerepelnek a szociális munkások által összeállított listán, mint „elhelyezett” ügyfelek. Azonban az igazság az, hogy több érintett is, aki a listára „feliratkozott”, valójában nem tartja megfelelő elhelyezésnek az átmeneti szállót, és ha nem érzi fenyegetve otthonát, szeretne kunyhójában maradni. Több kunyhólakó jelezte az önkormányzat szociális szakembereinek, hogy nagyon szívesen segítenének az erdőben található szemét (jellemzően illegálisan idehordott építési hulladék) összegyűjtésében, cserébe a lakhatásuk biztonságáért.

Reméljük, a mai napon többet fogunk tudni az önkormányzat terveiről, mert a kunyhólakókat érezhetően nagyon megviseli a bizonytalanság és az attól való félelem, hogy otthonaikat teljesen váratlanul, egyik pillanatról a másikra ledózerolhatják. A Város Mindenkié tagjai az elkövetkezendő napokban őrséget állnak az erdő bejáratánál, hogy időben értesüljünk az esetleges bontásról, tudjuk értesíteni a többi erdőlakót és támogatóikat, valamint megtegyük a megfelelő jogi lépéseket a bontások megállításához.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.