Most a kőbányai önkormányzat próbálja kiszorítani a hajléktalan embereket

Ez a cikk több mint 11 éves.

terebesi_kicsi.jpgA Város Mindenkié (AVM) információi szerint a kőbányai önkormányzat fel kívánja számolni az ún. Terebesi erdőben található kunyhókat, amelyek kb. 50 hajléktalan embernek nyújtanak otthont. Az erdő lakói közül többen már hosszú évek óta (9-15 éve) élnek itt saját építésű házaikban, és továbbra is nehezen megteremtett otthonaikban szeretnének maradni. Elmondásuk szerint nincs konfliktusuk a környéken élőkkel, és a rendőrség sem zaklatta őket eddig. Az önkormányzat mégis meg akarja tisztítani a területet arra hivatkozva, hogy azt visszaadja a kirándulóknak.

Tudomásunk szerint a kunyhóbontásokról a döntési jogkörrel nem rendelkező közrendvédelmi bizottság döntött, miközben a kérdés még nem került a képviselő-testület napirendjére. A tervekről több önkormányzati képviselő és a népjóléti bizottság is csak tőlünk értesült. Az erdő lakói semmilyen írásos értesítést nem kaptak, az önkormányzat terveiről a szociális munkásoktól értesültek. Amennyiben közigazgatási eljárás lefolytatása, azaz jegyzői vagy bírósági határozat nélkül bontják el a kunyhókat, a Kőbányai Önkormányzat jogszerűtlenül jár el.

A kerületi hajléktalanellátó szervezetek szociális munkásai azt a feladatot kapták, hogy helyezzék el az érintetteket, azonban két hét alatt – ennyi időt adott nekik az önkormányzat – nyilvánvalóan nem lehet megoldani 50 ember megfelelő elhelyezését. A hajléktalanszállók nem jelentenek valódi alternatívát, hiszen a kunyhóban lakó emberek többsége teljesen önellátó, amelyre egy intézményben nincs lehetőség. Ráadásul, egy szállón legfeljebb egy-két évet tölthetnek, ami után megfelelő jövedelem nélkül továbbra sem lenne hová menniük. Ezek az emberek – állami lakáspolitika híján – a saját kezükkel teremtették meg otthonaikat és saját erejükkel tartják fönn azokat hosszú évek óta.

A kőbányai kezdeményezés nem egyedülálló és azoknak a felelőtlen hajléktalan-ellenes intézkedéseknek a sorába illeszkedik, amely 2010-ben a Tarlós István nevével fémjelzett aluljáró-takarításokkal kezdődött, majd Kocsis Máté józsefvárosi rendteremtési akciójával folytatódott és az új szabálysértési törvényben teljesedett ki, amely törvényi szintre emelte a hajléktalan emberek üldözését. A fővárosban egyre több kerületi vezető dönt úgy, hogy a hajléktalanság problémáját rendészeti úton kezeli: ezt tette Zugló önkormányzata, amikor közel 20 ember otthonát rombolta le 2011 őszén, és így tett a ferencvárosi önkormányzat is, amikor jogszerűtlenül semmisített meg kunyhókat a Határ úti erdőben 2012 tavaszán. A csepeli önkormányzat 2011 decemberében akart több kunyhót elbontani, melyet sikerült megakadályozni. A zuglói önkormányzat ellen jelenleg a kilakoltatott emberek által indított kártérítési per folyik, a csepeli önkormányzattal folytatott egyeztetésekkel pedig sikerült elérni, hogy  jelenleg két észak-csepeli hajléktalan család pályázik kerületi szociális bérlakásra.

A Város Mindenkié reméli, hogy Kőbánya vezetése belátja, hogy nem ez a követendő út. Ez az eljárás nemcsak embertelen, de jogszerűtlen is. Az önkormányzatnak nincs joga közigazgatási eljárás lefolytatása nélkül kilakoltatni a Terebesi erdő lakóit, a rendőrségnek pedig nincs joga a jogszerűtlen eljárásban közreműködni! Az AVM és a kunyhólakók azt kérik Kovács Róberttől, Kőbánya polgármesterétől, hogy az önkényes bontás helyett egyeztessen az érintettekkel arról, hogyan lehet ezt a helyzetet mindenki számára megnyugtatóan rendezni.

Képek az erdő lakóiról és otthonaikról itt.

Kapcsolat: Vojtonovszki Bálint (AVM) 0620-44-99-110, Mércse Pál (Terebesi erdő) 0630-875-5179

Segítenél segíteni abban, hogy megakadályozzuk az erdőlakók otthonainak elpusztítását? Gyere el június 12-én kedden 20 órára az RR11 InfoCaféba.

További információ: http://www.facebook.com/events/280924842005417/

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.