Sajtómeghívó: Műhelymunka a hajléktalan emberek kriminalizációjáról

Ez a cikk több mint 9 éves.

A Város Mindenkié csoport szeretettel várja a sajtó munkatársait 2012. június 8-ai kampányindító műhelymunkájára. A workshop célja az, hogy a sajtót tájékoztassuk a hajléktalan emberek magyarországi kriminalizációjáról, és arról, miért elfogadhatatlan és értelmetlen a hajléktalanság problémáit büntetőpolitikai kérdésként kezelni.

Először a kriminalizáció magyarországi formáiról tartunk rövid ismertetőt, utána arról fogunk a sajtó képviselőivel és az érintett hajléktalan emberekkel beszélgetni, mi a sajtó felelőssége abban, hogy a hajléktalan embereket hitelesen és ne a negatív sztereotípiák mentén mutassák be és milyen eszközeik vannak erre. Ezután hajléktalan tagunk vezetésével egy szerepjáték keretében mutatjuk be, milyen a kriminalizáció áldozatává válni.

Annak érdekében, hogy a hajléktalan nők nézőpontját is bemutassuk, az esemény egy női éjjeli menedékhelyen kerül megrendezésre, amelyet az ott lakók fognak bemutatni.

Időpont: 2012. június 8. (péntek) 13-15 óra
Helyszín: "RÉS" Szociális és Kulturális Alapítvány Női Éjjeli Menedékhelye (1067 Budapest, Podmaniczky utca 33.)

Háttér:

A Hajléktalan-ellátó Szervezetek Európai Szövetsége (FEANTSA) 2012. június 8-ánindítja el hosszú távú kampányát, mellyel a hajléktalanság egyre erősödő kriminalizációja ellen kíván fellépni Európában. Bár ezen a napon Belgiumban, Franciaországban, Görögországban és Spanyolországban is tartanak kampányindító eseményeket, a leggyakrabban Magyarországot emlegetik a legelrettentőbb példaként Európa-szerte.

A Város Mindenkié (AVM) csoport a kriminalizációs folyamat felerősödésének kezdetétől különböző eszközökkel igyekszik nyomást gyakorolni a döntéshozókra a valódi megoldások kikényszerítése érdekében.

A modern demokráciában a társadalmi üzenetek közlésének egyik leghatékonyabb módja a média, így az újságíróknak a kriminalizációs tendenciák megállításában is fontos szerepe van. Az európai összefogás bejelentése mellett, a június 8-i sajtótájékoztatón az AVM hajléktalan aktivistái játékos formában fognak együtt dolgozni az újságírókkal egy humánus és pozitív társadalmi kommunikáció kidolgozásán, mely a hajléktalan embereket nem a meglévő sztereotípiákon keresztül, hanem cselekvő és jogokkal rendelkező emberekként mutatja be.

A FEANTSA sajtóközleménye a nemzetközi kampányról itt letölthető

Háttéranyag a hajléktalanság kriminalizációjáról Európában itt letölthető

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.