Schádi Tamás beszéde a bíróság előtt 2012. május 10-én

Ez a cikk több mint 11 éves.

Schádi Tamás vagyok, A Város Mindenkié csoport hajléktalan tagja. A Város Mindenkié megalakulása óta küzd a hajléktalan emberek hatósági üldözése ellen. Első tüntetésünket 2009-ben akkor szerveztük, amikor Molnár Gyula, Újbuda volt MSZP-s polgármestere, „hajléktalan mentes övezetek” létrehozásával kampányolt.

Azóta az új kormányzat a hajléktalan embereket másodrendű állampolgárként, sőt, bűnözőként kezeli. Először Budapest közgyűlése nyilvánította szabálysértéssé a közterületen élést. Ezt követte a szabálysértési törvény módosítása, ami a pénzbírság mellett immár a fedél nélkül élő emberek elzárásáról rendelkezett.

Ez ellen tiltakoztunk tavaly októberben, azon a nevezetes ülősztrájkon, Kocsis Máté, az utcán élő emberek bebörtönzését kezdeményező egyik képviselő irodájában. Ott ültünk, mintegy harmincan, csendben, és azt mondtuk: addig nem megyünk el, amíg a kormánypárti képviselők vissza nem vonják ezt a törvényjavaslatot, ami szerintünk kegyetlen és jogellenes. A törvényjavaslatot nem vonták vissza, viszont ránk kihívták a készenléti rendőrséget, elhurcoltak, előállítottak, és megbüntettek minket. Pedig nem minket kellene megbüntetni, hanem azokat a kormánypárti politikusokat, akik alkotmánysértést követnek el a hajléktalan emberek hatósági üldözésével.

A kegyetlen jogszabályt azóta kiterjesztették, és a hajléktalanságot most ár az egész országban elzárással lehet büntetni – hiába tiltakoztunk ez ellen annyian, az ombudsmantól az ELTE Szociálpolitikai tanszékéig, jogvédők, szociális munkások, baloldaliak, keresztények – legutóbb éppen az ENSZ lakhatási különmegbízottja.
A hajléktalan emberek hatósági üldözése nem megoldás. A megoldás  az volna, ha a kormány és a helyi önkormányzatok nem a hajléktalan emberek rendőri zaklatásán dolgoznának, hanem azon ami a feladatuk: hogy gondoskodjanak mindannyiunk emberhez méltó lakhatásáról. A hajléktalanság visszaszorításához nem rendőrre, gumibotra, és börtöncellára van szükség, hanem szociális bérlakásokra, tisztességes lakástámogatásra.

A hajléktalanságot büntető rendelkezéseknek nincs helye egy jogállamban. A Város Mindenkié addig küzd ez ellen a jogsértő, kegyetlen és elnyomó politika ellen, és a lakhatáshoz való jogért, amíg nem győzünk. Ebben a polgári engedetlenség eszközeit is felhasználtuk, és, ha kell, újra fel fogjuk használni.  Ha holnap lenne az ülősztrájk, akkor holnap is részt vennénk rajta, és holnapután, és azután – akárhány eljárást  indítanak is ellenünk.

Lakhatást, demokráciát, jogállamot! Éljen a köztársaság!

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.