Tiltakozz a hajléktalanság kriminalizációja ellen!

Ez a cikk több mint 11 éves.

2011. november 11-én kb. 30 ember ülősztrájkba kezdett Kocsis Máté józsefvárosi polgármester és a parlamenti Fidesz frakció hajléktalanügyi megbízottjának irodájában, hogy így tiltakozzon az ellen a törvény ellen, mely szabálysértéssé nyilvánítja az „életvitelszerű közterületen tartózkodást”, vagyis a közterületi hajléktalanságot. Miután nem akarták elhagyni az irodát, a rendőrség 23 aktivistát előállított „jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség” miatt. Az aktivisták tömeges előállítását az alapvető jogok biztosának jelentése szerint „semmilyen körülmény nem indokolta”, és az „a személyes szabadsághoz való joggal összefüggő visszásságot okozott”. A hajléktalan embereket bűnözőként kezelő rendelkezést azóta a kormány kiterjesztette, miközben a tömeges hajléktalanság felszámolása és megelőzése érdekében semmilyen érdemi lépést nem tett.

2012. május 10-én lesz az első tárgyalás, ahol Sziráki Ferenc, A Város Mindenkié csoport hajléktalan aktivistájának ügyében hoznak döntést.

Gyere el az első bírósági tárgyalásra, és támogasd a törvény előtti egyenlőségért kiálló aktivistákat!

A tárgyalás előtt rövid, performansszal egybekötött szolidaritási tüntetést tartunk a bíróság épülete előtt, majd együtt vonulunk be a nyilvános tárgyalásra, melyet 10 óra körül egy sajtótájékoztató követ.

Mikor? 2012. május 10. (csütörtök) reggel 8 óra
Hol? II. ker. Varsányi Irén utca 40-44. (a Széna tér mellett)

A közterület életvitelszerű lakhatás céljára történő használatáról mint szabálysértési tényállásról, valamint az ülősztrájk előzményeiről további információ itt található.

Facebook-esemény

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.