Közösségi történelemóra a munkásmozgalom történetéről – beszámoló

Ez a cikk több mint 11 éves.

A Város Mindenkié alapelvei között fogalmazta meg, hogy a csoport tagjainak fejlődését, megfelelő felkészítését kívánja elősegíteni. Ezen alapelv gyakorlati megvalósítását élhettük át 2012. április 26-án az RR11 klubban, ahol este 7-től kisszámú, ám annál aktívabb csoporttagjaink részvételével egy rendhagyó „töri óra” keretében emlékeztünk meg MÁJUS 1-jéről, a MUNKA és a MUNKÁSOSZTÁLY nemzetközileg is elfogadott ünnepéről. Hazánkban jelentősége – sajnos, sok más értékkel együtt – az utóbbi években csökkent, de úgy gondolom az értékteremtő munka minden országban megérdemli, hogy becsületes végzőivel együtt „ünnepelhessen”.

Az ünnephez kapcsolódóan eddigi ismereteinken túl érdekes részleteket is megismerhettünk a munkások gazdasági, politikai és társadalmi célkitűzéseiről, az adott országok nemzeti-történelmi fejlődéséről. A „csak” gazdasági érdekérvényesítést célul tűző spontán sztrájktól, a szervezett, politikai öntudattal rendelkező munkásság osztályharcáig.

Érdekességképpen megemlítem, hogy „csodálkozva” vettük tudomásul, azt a tényt, miszerint Amerikában a szakszervezetek „csak” anyagi – foglakoztatási – szociális érdekeikért küzdenek a munkáltatójuk ellen. Európában ezzel ellentétben, (köztük hazánkban is) az állam felelősségét kérnénk számon, nem mellékesen jogosan – mivel történelmi okok miatt ezen országokban az állam vállalta át ezen területek felügyeletét. Sikereink, célkitűzéseink eredményessége is ehhez köthető – tömegbázissal, széleskörű támogatottsággal sokkal hatékonyabbak lehetünk!

A téma keretein belül „szabadon átjárható”, kötetlen formában biztosította számunkra az élvezetes ismeretszerzést, a tanulást. Gyakorlati módon igazolta vissza azon szándékunkat, hogy a tanulás, az adott kérdéskör türelmes átbeszélése is segít összerázni, jobbá tenni azonos célokért tenni akaró embereket.

Az idő rövidsége miatt nem tudtunk a „téma” végére érni, így folytatásban reménykedve várjuk a hasonlóan izgalmas témákat. (Láttam AVM-es tagtársunkat JEGYZETELNI – és ez JÓ!)

Tagtársainknak, támogatóinknak szívből ajánlom az AVM Akadémia további rendezvényeit, mert ma egyre inkább igaz, hogy fejlődni, új ismeretet szerezni, más megközelítési módot végig gondolni jó dolog, de semmiképp nem ártalmas. Sőt, megítélésem szerint felkészültebben, magabiztosabban, hatékonyabban tudjuk céljainkat elérni!

Köszönjük a helyiséget az RR11-nek!

Az élvezetes – kivetítőn is követhető – előadásért külön köszönet az előadónknak, Koós Annának. Köszönjük!

TOVÁBBI KÖZÖS ÉS EREDMÉNYES MUNKÁT KÍVÁNOK – A MUNKA ÜNNEPÉN!

2012. április 28.                                                                                             Simon István

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.