V mint Vérbosszú – beszámoló

Ez a cikk 12 éves.

2012. április 20-án a Rippl-Rónai utca 11. szám alatt megnyílt Infocafé meghívta az AVM-et egy filmvetítésre, melyet egy kerekasztal beszélgetés előzött meg – enne a témái az elnyomás és ellenállás mai formái voltak. A kerekasztal résztvevői Ferencz Norbert Pumukli az Új Szemlélettől, Barcza Dániel a Hallgatói Hálózatól, és A Város Mindenkié csoporttól jómagam Papp Csaba voltunk. A rendezvény házigazdája Kalmár Szilárd volt.

A kerekasztal beszélgetés főleg a radikális civil vélemény-nyilvánítás különböző formáiról, annak kiváltó okairól és eredményeiről szólt. Többek között szóba került az AVM Koppány utcai élőlánca és a Fővárosi Közgyűlésen végrehajtott demonstrációja, a Dr. Kocsis Máté ellen irányuló spontán állampolgári irodafoglalás, az Új Szemlélet Szemétháborújának kukázós demonstrációja és a Hallgatói Hálózat két ízben megvalósított egyetemfoglalása. A beszélgetés során megoszlottak a vélemények a tekintetben, hogy volt, aki a demonstrációkat, mint radikális ellenállást a megoldás eszközének, és volt aki a figyelemfelhívás eszközének tekintette. Abban viszont egyetértés volt, hogy a szélsőséges helyzetek szélsőséges ellenlépésekre kényszerítik az érdekvédelmi csoportokat és szervezeteket.

Az ezt követő film a V of vendetta (V mint vérbosszú) című alkotás volt, amely a nem túl távoli jövőben Angliában kialakított diktatórikus rendszerben játszódik. Főhősünk, aki Guy Fawkes maszkot hord és végig arctalan és névtelen marad, ezen rendszer ellen folytat magánháborút úgy, hogy az abban hatalmat gyakorló személyeket kiiktatja. A film nem a klasszikus happy enddel ér véget, mert hősünk a diktátorokkal együtt meghal.

A történet megértéséhez szükséges tudni, hogy ki is Guy Fawkes. 1605. november 5-én írta be magát az angol történelembe, amikor a londoni parlament felrobbantásának sikertelen kísérlete után társaival együtt elfogták, majd megkínozták és halálra ítélték. Ezzel Európa első terroristájává vált. Merényletének indítéka a katolikus hite volt, mely az akkori Angliában illegális volt. A sors fricskája, hogy az emlékét életben tartó hagyományt az akkori uralkodó rendelte el eredetileg a saját megmenekülésének ünneplésére. Nincs is szerte Angolföldön, aki ne ismerné e mondókát:

                  Remember remember
                  the 5th of November,
                  Gunpowder treason
                  and plot, i see no reason
                  why gunpowder treason
                  should ever be forgot…
 
Vagyis „Emlékezz, emlékezz november 5-re, lőporos árulás és összeesküvés, nem látom okát, hogy a lőporos árulás valaha is feledésbe merüljön…”. Manapság is Guy Fawkes maszkot öltenek Anglia-szerte minden november 5-én és az Anonymous hackercsoport tagjai is az őt ábrázoló álarcot hordják. A csoport tagjai titokzatosak és névtelenek és az internet szabadságáért és a demokráciáért küzdenek. A CIA-t és az FBI-t is ellenségnek tekintik. A Time amerikai hetilap által készített idei száz legbefolyásosabb listába is bekerültek a 36. helyre, megelőzve ezzel többek között Kate hercegnőt, Angela Merkelt, Barack Obamát és a világ harmadik leggazdagabb emberét, Warren Buffettet.

2012. április 21.                                                                                              Papp Csaba

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.