Nehéz helyzetben a barcelonai foglalt házak – beszámoló

Ez a cikk több mint 12 éves.

2012. március 20-án rendőrségi ébresztésben volt része annak a barcelonai foglalt ház lakóinak, amelyben többek közt én is laktam. Kb. reggel 7 óra magasságában legalább 30 kommandós és két önkormányzati személy jelent meg a házban. A rendőrök jól fel voltak készülve, teljes védőruházatban voltak, mintha attól kellett volna tartaniuk, hogy valaki rájuk támad, vagy esetleg hasonló atrocitás éri őket. Felszólítottak mindenkit a lakásban, hogy 30 perce van elhagyni az épületet, ellenkező esetben kényszerítik az ellenszegülőket.

Megjegyzem, hogy a rendőrség felkért egy költöztető céget, és egy platós furgon is segítségére állt azoknak, akik nagyobb dolgokat szerettek volna elvinni a házból. Volt olyan, akinek teljes dobfelszerelése volt, valakinek pedig számítógépek hegye volt a lakásban, mert szervizelte ezeket, és nem az ő tulajdonát képezték. A kilakoltatással összesen 15 ember és 5 kutya került az utcára, és sokaknak most nincs hova menniük. A kilakoltatás után a házat befalazták, amit egyáltalán nem értek. Ha nem használják a későbbiekben, akkor miért nem lehet szállása olyan fiataloknak, akiknek nincs más lehetőségük lakhatásuk megoldására?

A mostani kilakoltatás háttere, hogy januárban Spanyolországban kormányváltás volt, és ennek hatása a foglalt házak (squatok) lakóit is elérte. Ennek első jele az volt, hogy márciusban bezárták a Javala Huset nevű squatot. Ez az épület már legalább 5 éve adott szállást fiatal punkoknak és katalánoknak, mivel a barcelonai squattok mindegyike igen színes összetételű. A mexikóitól a vietnámiig, az indiaitól az afrikaiig szinte mindenhonnan vannak emberek ezekben az épületekben. Barcelonában most legalább 20 olyan squatról tudok, amelyben a létszám nagyobb, mint 10 fő.

Az az épület, amiben én is laktam, 15 lakóval büszkélkedhetett. A foglalt házak 99%-ában van áram, habár illegálisan, és nagyjából 60%-ban van benn szintén illegálisan a víz. A legnagyobb és legnevesebb squatok közé tartozik a Barrilonia, amelyről képet is csatoltam, fennállása 10 évre tehető, de a legöregebbek közé tartozik a Can Vies és a Carboneria is. Ez utóbbi talán a legjobban felszerelt, és a legaktívabb közösséggel rendelkező épület. A squatok fennállásának titka, hogy nem kerülhet be akárki, szigorú felvételi folyamaton kell átesni (szigorúbb, mint egy hajléktalanszállón!!!) és maximális együttműködést követelnek meg (pl. mindenkinek megvan a feladata, szemét újrahasznosítás, takarítás, főzés, stb.). Ennek fejében, akinek sikerül beilleszkednie, az egy stabil, biztos szállást, és egy igazán jó közösséget kap cserébe.

Jelenleg a legnagyobb biztonságban a politikai squatok vannak. Azok a házak, melyek lakói aktív ellenzéket alkotnak, így ezen házak lakóinak egy ideig nem kell félniük attól, hogy megszűnik a lakhatásuk.

Képek a befalazott squatról és más foglalt házakról és a szerzőről itt.

2012. március 26.                                                                                                 Ramon

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.