Az étel jog és nem kiváltság!

Ez a cikk több mint 11 éves.

Az Egyesült Államokbeli Food Not Bombs mozgalom aktivistái 2012. április 1-jén kampányt indítanak azok ellen az embertelen rendeletek és tiltások ellen, amelyek megakadályozzák, hogy a hajléktalan és szegény emberek ételhez jussanak. Álláspontjuk szerint – amellyel A Város Mindenkié csoport is egyetért – az étel jog, és nem kiváltság, vagyis mindenkinek joga van nemcsak a megfelelő ételhez, de ahhoz is, hogy ételt adjon az éhezőknek.

Szolidaritási akció Budapesten: Vegetáriánus ételosztás
Szervező: Food Not Bombs Budapest

Mikor? 2012. április 1. (vasárnap) 16h
Hol? IX. ker. Boráros tér

Az Egyesült Államokban egyre több önkormányzat tiltja be a köztéri ételosztásokat. Philadelphiában például a polgármester megtiltotta, hogy ételt osszanak azokban a városrészekben, ahol a hajléktalan emberek nagyobb számban fordulnak meg, mert szerinte az ételosztások nem felelnek meg a közegészségügyi előírásoknak és nem biztosítják a rászorulók méltóságát. 2011 júniusában Orlandóban (Florida állam) a Food Not Bombs csoport több aktivistáját letartóztatták, amikor az ételosztást tiltó helyi rendelet ellenére vegetáriánus ételt osztottak a rászorulóknak. Houstonban egy olyan keresztény csoportnak tiltották meg az ételosztást, amely naponta több tucat embert juttatott ételhez a belvárosban. Dallasban ugyan nem tiltották be az ételosztást, azonban olyan szigorú feltételeket szabtak (például vécé kihelyezése, kézmosási lehetőség, szakképzett stáb stb.), amelyeknek szinte lehetetlen megfelelni. New Yorkban a kormány által működtetett hajléktalanszállóknak juttatott ételadományt tiltották be arra hivatkozva, hogy nem tudják felmérni az adományozott étel tápértékét. Ezzel együtt, noha több városban is elfogadtak olyan rendeleteket, amelyek szigorítják az étel köztéri osztásának szabályait, Las Vegas az első olyan észak-amerikai város, amely kifejezetten a szegények köztéri élelmezését tiltotta be.

Noha Magyarországon (még) nem tudunk olyan önkormányzatról, amely betiltotta volna az ételosztást, azonban a rászorulóknak hazánkban is egyre nehezebb ételhez jutniuk. Nagy felháborodást váltott ki például, amikor a Fővárosi Önkormányzat bejelentette, hogy a Krisna-tudatú hívők által működtetett Ételt az Életért Alapítvány ételosztását, mely közel egy évtizede a Blaha Lujza téren hetente több alkalommal több száz embernek ad meleg ételt, elköltöztetik. Noha az új helyszínt (a Teleki teret) végül minden érintett elfogadta, azt sokkal nehezebb megközelíteni (különösen az idősebb, illetve rossz egészségi állapotú emberek számára), és az új helyszínen kisebb az esély arra is, hogy az ilyen típusú ellátásokat kevésbé ismerők értesüljenek a lehetőségről. Az ételosztás elköltöztetése az elmúlt időszak hajléktalanellenes intézkedéseivel együtt jól jelzi a Fővárosi Önkormányzat szándékát: a belváros leginkább látogatott részeiről eltüntetni a hajléktalan embereket célzó szolgáltatásokat és így magukat a hajléktalan embereket is.

Ezenkívül, az év elejétől jelentősen csökkentek az olyan nappali melegedőknek jutatott állami támogatások, amelyek hideg vagy meleg ételt osztanak hajléktalan embereknek, így több helyen jóval kevesebb adagot osztanak szét, mint korábban. Végül, sokak számára komoly problémát jelent, hogy hétvégén sokkal nehezebb ételhez jutni, mint hétköznapokon. Ehhez még hozzáadódnak a „hosszú hétvégék” is (amelyekből 2012-ben összesen 8 darab lesz), amikor kevesebb ételt osztanak szét, mint az átlagos hétköznapokon.

Noha reméljük, hogy Magyarországon soha nem jutunk el odáig, hogy betiltsák a rászorulóknak nyújtott ételosztásokat, most vasárnapi, a Food Not Bombs-szal szervezett rendezvényünkkel ki szeretnénk fejezni szolidaritásunkat a világ egy leggazdagabb országában élő szegény és hajléktalan emberekkel.

Információ arról, hogy a húsvéti hosszú hétvégén hol lehet a fővárosban ételhez jutni itt.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.