Újra kunyhókat rombolt a ferencvárosi önkormányzat

Ez a cikk több mint 9 éves.

2012. március 27-én a ferencvárosi önkormányzathoz tartozó FESZOFE önkényes módon lerombolta négy ember saját építésű kunyhóját egy Határ út menti erdőben. A lakók személyes tulajdonának egy részét eltulajdonították, és mint „szemetet” elszállították, hogy megsemmisítsék. A Város Mindenkié két aktivistáját, akik igyekeztek megakadályozni a jogsértést, megbilincselték és előállították. Az elbontott kunyhók lakói végül – részben a csoport fellépésének eredményeképpen – elfogadható elhelyezést kaptak egy éjjeli menedékhelyen.

A FESZOFE alkalmazottai a múlt héten már elbontottak két kunyhót – összesen három ember otthonát – ugyanazon a területen. Ezt követően Somogyi Zsolt, a ferencvárosi önkormányzat tulajdonában lévő szervezet munkatársa többszöri kérésünk ellenére is visszautasította, hogy személyes találkozón egyeztessen az érintettekkel, az AVM jogászával, a terület utcai szociális munkásaival, valamint az ombudsmani hivatal munkatársaival. Somogyi kitartott a jogsértő intézkedések folytatása mellett, hiába hivatkoztunk emberiességi és jogi szempontokra, illetve – a sok szempontból hasonló – zuglói ügyben született ombudsmani jelentésre.

Mindeközben az önkormányzat vagyonkezelési osztályáról úgy tájékoztatták az AVM jogászát, hogy az önkormányzat kizárólag bozótirtásra és szemétszedésre kötött szerződést a FESZOFE-val, amely ezért nem fog egyetlen kunyhót sem elbontani. Ez cinikus hazugságnak bizonyult (ami azt a célt szolgálta, hogy csökkentse az ott lakók és a csoport veszélyérzetét), amennyiben az önkormányzat – mint utólag kiderült – a „szemétszedést” úgy értelmezi, hogy az erdőben élő emberek otthonát is „szemétnek” tekinti.

A bontás napján két közterület-felügyelő és nyolc rendőr kíséretében jelentős számban jelentek meg a FESZOFE alkalmazottai az erdőben. A helyszínre elsőként érkező aktivistánknak rövid időre sikerült feltartóztatnia a jogsértő intézkedést (lásd az erről készült videót), később azonban megbilincselték és a kerületi rendőrkapitányságon előállították. Miután egy másik aktivistánk szintén az ott lakók védelmére kelt, őt is megbilincselték és előállították. Mindkettőjüket 30 ezer forint pénzbírságra büntették, „jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség” szabálysértése miatt. Később az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala munkatársai is megjelentek a helyszínen, és vizsgálatot indítottak a bontások ügyében.

Ahogyan egyik aktivistánk a jogellenes akcióhoz asszisztáló rendőröknek is igyekezett elmagyarázni: akkor sem lehet a megfelelő jogi eljárások lefolytatása és az érintettek hivatalos értesítése nélkül elbontani emberek otthonát, ha egyébként nem jogszerűen használják a területet. Senkit sem lehet személyes tulajdonától önkényesen megfosztani. Különösen felháborító, hogy az önkormányzat a szemétre hivatkozva bontotta el a kunyhókat, hiszen az itt élő emberek – a közelben lakók tapasztalatai szerint is –rendet és tisztaságot tartottak.

Az elbontott kunyhók lakói jelenleg a fővárosi önkormányzat Aszódi utcai éjjeli menedékhelyén tartózkodnak, ami egyelőre elfogadható elhelyezést jelent számukra. Ezzel együtt A Város Mindenkié – az érintettekkel egyeztetve – meg fogja tenni a szükséges lépéseket a jogsértő intézkedésekért felelős intézmények és személyek felelősségre vonása érdekében. Továbbá, ismételten arra kérjük a kerület vezetőit – különösen a kerületi jegyzőt és Bácskai János polgármestert – hogy hasonló ügyekben minden esetben jogszerűen, az érintettek méltóságát és állampolgári jogait tiszteletben tartva, és a velük (illetve indokolt esetben az ellátó és érdekvédő szervezetekkel) történő egyeztetés után járjanak el.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.