További jogsértő viskóbontásokra készülnek Ferencvárosban

Ez a cikk több mint 9 éves.

Ahogyan arról már hírt adtunk, a Ferencvárosi Önkormányzat szervezete, a FESZOFE Kft. munkatársai  március 20-án a Határ út menti egyik erdős területen jogellenes módon, előzetes értesítés nélkül, és megfelelő alternatív elhelyezés biztosítása nélkül leromboltak két viskót, és három embert tettek fedél nélkülivé, megfosztva őket saját maguk építette otthonuktól. (Az esetről közben a sajtó is beszámolt, ld. a HVG és a Magyar Narancs írását). Az ott lakók beszámolója szerint a helyszínen Sebők Endre, a FESZOFE ügyvezető igazgatója további két viskó mielőbbi elbontását helyezte kilátásba. A Város Mindenkié (AVM) aktivistái és egy önkéntes jogásza másnap ott voltak az érintett hajléktalan emberekkel, hogy segítsenek megakadályozni a további jogsértéseket. Az összesen négy embernek otthont adó két viskót azóta nem próbálták meg elbontani – a hétvégén a helyszínen járt rendőrök azonban ismét kilátásba helyezték a bontást.

Az azóta eltelt időben igyekeztük rávenni az önkormányzatot és a FESZOFE-t, hogy tartózkodjanak a további jogsértésektől, és a továbbiakról személyesen egyeztessenek az érintettekkel, az AVM képviselőjével, valamint a helyszínen utcai szociális munkát végző Menhely Alapítvány munkatársaival. Somogyi Zsolt, a FESZOFE munkatársa ezt határozottan elutasította és hajthatatlan volt a további bontások tekintetében – arra hivatkozott, hogy azt csinálnak a saját területükön, amit akarnak, és elutasította mind az emberiességi, mind a jogi ellenérveket (ez utóbbiakat a Zuglóban történt önkényes kunyhórombolásokkal kapcsolatban egy ombudsmani jelentés is megerősíti).

Korábbi tapasztalatok szerint, ha hajléktalan emberek zaklatásáról és elüldözéséről van szó, akkor a kerületi önkormányzatok gyakran állítják hamisan egy területről, hogy ők a tulajdonosai – ezért a mai nap folyamán (2012. március 27.) kikérjük a terület tulajdoni lapját, hogy tisztán lássunk ezzel kapcsolatban. Fontos tudni ugyanakkor, hogy az önkormányzat a saját területén sem intézkedhet az ott lakó hajléktalan emberek ellen megfelelő eljárás lefolytatása nélkül – még akkor sem, ha egyébként nem jogszerűen használják a területet. Somogyi Zsolt legfontosabb érve a kunyhók lerombolása mellett – az erdőben sok a szemét – pedig ebben az esetben teljes képtelenség: az érintett két viskó lakói példamutató rendet és tisztaságot tartanak. Somogyi Zsolt azt állította továbbá, hogy munkalehetőséget és alternatív elhelyezést ajánlottak fel a hajléktalan embereknek – az érintettek szerint erről azonban szó sem volt.

Az önkormányzat részéről a vagyonkezelési iroda műszaki ellenőreinek vezetőjével beszéltünk, ő felelős a FESZOFE-val kötött szerződésért. Ő elmondta, hogy a szerződés bozótirtásra és szemétszedésre szól, és nem bontanak le semmilyen kunyhót, mivel nem kaptak rá engedélyt. Állítása szerint az önkormányzat nem tudott a viskók elbontásáról, és azt nem hagyta jóvá. Ezt mindenképp jó jelnek tekintjük – attól függetlenül, hogy igaz-e vagy sem, hiszen azt mindenképpen jelzi, hogy az önkormányzat tisztában van a jogellenes intézkedések esetleges következményeivel.

Mind az önkormányzattól, mind az önkormányzat szervezetétől emailben is kértük, hogy tartózkodjanak a további jogsértésektől, és hogy egyeztessenek az érintett kunyhólakókkal a kialakult helyzetről. Válaszukat továbbra is várjuk.

Az Utcajogász program egy jogásza mindeközben azon igyekszik, hogy a múlt héten elbontott két viskó egyik lakójával – akinek a bontás során külön kérése ellenére is kidobták a személyes tárgyainak, ruháinak és iratainak egy részét – közösen bejelentést tegyen az ügyben a kerületi rendőrségen.

Azt reméljük, hogy, ha az önkormányzat és gazdasági szervezete, a FESZOFE döntéshozói érzik, hogy nem sérthetik meg büntetlenül a hajléktalan emberek jogait, akkor sikerül megelőzni a további jogsértéseket.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.