Az AVM beszéde a Milla 2012. március 15-i tüntetésén

Ez a cikk több mint 12 éves.

Sziráki Ferenc vagyok, A Város Mindenkié csoport egyik hajléktalan tagja. Csoportunkban hajléktalan és nem-hajléktalan emberek dolgoznak együtt olyan célokért, amelyek a 48-as forradalomnak is céljai voltak: a népképviseletért, a jogegyenlőségért, és a közteherviselésért.

A népképviselet követelése azt jelenti, hogy mindenki, a nép, az elnyomottak is részt vehessenek a döntéshozatalban. A rendszerváltás óta egyetlen olyan kormánya sem volt hazánknak, ami képviselte volna a szegény emberek érdekeit. A mi feladatunk, hogy a következő kormány ilyen legyen.

A jogegyenlőség azt jelenti, hogy senkit sem érhet hátrány –  sem az iskolában, sem a munkahelyen, sem a bíróságon, sem az orvosi rendelőben, sem a közértben – azért, mert cigány, szegény vagy hajléktalan. A jogegyenlőség azt is jelenti, hogy senkit sem üldöznek azért, mert arra kényszerül, hogy az utcán aludjon, kukázzon vagy kéregessen. A következő kormány a legelső intézkedései között törölje el a hajléktalan emberek hatósági üldözéséről szóló törvényeket, és számolja fel a cigány magyarokat sújtó iskolai apartheidet.

A közteherviselés azt jelenti, hogy minél gazdagabb valaki, annál nagyobb arányban vállal részt a társadalom közös terheiből. Az egykulcsos adó igazságtalan. Bevezetése ebben a három évben 1600 milliárd forintnyi ajándékot jelent a gazdagabbaknak – miközben a magyar állam száz év alatt sem költ ennyit a szegények lakásfenntartási támogatására. Ha a következő kormány komolyan gondolja a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentését, akkor meg kell oldania a jövedelem és a vagyon a jelenleginél magasabb, progresszív adóztatását. A hajléktalanság visszaszorításához a következő kormánynak törvénybe kell foglalnia a kikényszeríthető lakhatáshoz való jogot, radikálisan emelnie kell a lakásfenntartási támogatást, és létre kell hoznia egy kiterjedt közösségi bérlakás-hálózatot. 

Lakhatást, demokráciát, jogállamot!

Éljen a köztársaság!

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.