Szemüveget a bírónak! – beszámoló az AVM szemüveggyűjtő kampányáról

Ez a cikk több mint 12 éves.

A Város Mindenkié 2012. januárjában szemüveggyűjtő kampányt indított, hogy hajléktalan tagjainkat és szimpatizánsainkat az olvasószemüveg hiánya akadályozza az aktivizmusban és érdekvédelemben. Olvasószemüveg nélkül a tagjaink nem, vagy csak nagyon nehezen tudják hatékonyan használni a számítógépet, elolvasni a friss híreket és tanulmányokat, vagy éppen megírni és elolvasni egy szervezési találkozó jegyzetét. Ha lenne olvasószemüvegük, akkor hajléktalan aktivistáink el tudnának olvasni egy jó regényt és meg tudnának nézni feliratos filmeket is.

Ahajléktalan embereknek az aktivizmuson kívül is nagy szükségük van szemüvegre, ha nem megfelelő a látásuk. A hajléktalan emberek nagyon sokat járnak hivatalba – hol az irataik miatt, hol a kérvényeik miatt, hol pedig a különböző esetleges büntetések miatt. Itt célszerű elolvasni az aláírandó iratot, valamint az aláíráshoz is kell a szemüveg, hogy például ne az asztalra szignáljon. Ezen kívül, a hajléktalan embereknek is el kell menni orvoshoz, ahol el kell tudni olvasni a rendelési időt, az esetleges változásokat, és nem utolsó sorban a receptet.

Szinte mindennap a hajléktalan emberek kezébe kerül egy újság (akár egy ingyenes napilap), ahol informálódnak és akár még a benne található rejtvényt is megfejtik (egyébként a rejtvényfejtés a legkedveltebb tevékenység a nappali melegedőkben is, hiszen jó „agyforgató”). De a teljesség igénye nélkül még említhetjük az egyéb folyóiratokat is (amit dátumtól függetlenül olvasunk) és végül, de nem utolsó sorban a könyveket. Az olvasással a hajléktalan emberek – mindenki máshoz hasonlóan – el tudnak szakadni a mindennapok gondjaitól. A számítógép-használatot már nem is említjük, ami a hajléktalan emberek nagy részének is fontos szerepet játszik az életében (pl. kapcsolattartáshoz, munkakereséshez, információszerzéshez stb.)

Adománygyűjtő felhívásunkra nagyon sokan jelentkeztek: egy hónap alatt több, mint 200 szemüveget gyűjtöttünk össze. Sok magánember küldött nekünk adományt és több, mint 150 szemüveget kaptunk a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítványtól. A szemüvegek bevizsgálásában Szita László, az Argus Optik Kft. vezetője segített nekünk, míg tagjaink szemét Dr. Nagy Zsuzsanna szemész főorvos vizsgálta meg és segítségével választottuk ki mindenkinek a megfelelő szemüvegeket. Mindketten teljesen önkéntesen segítettek nekünk, amit ezúton is nagyon szépen köszönünk.

A kampányunk során összesen közel 30 hajléktalan tagunk kapott a szemének megfelelő szemüveget. Mivel még sok szemüvegünk maradt, fel fogjuk venni a kapcsolatot más olyan szervezetekkel, akik el tudják őket juttatni más rászoruló hajléktalan és szegény embereknek.

Képek a szemüvegekről és a szemvizsgálatról itt.

2012. február 27.                                                   Szigeti Adrienn és Udvarhelyi Tessza

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.