Találkozás a csepeli alpolgármesterrel – beszámoló

Ez a cikk több mint 12 éves.

Múlt hét csütörtökön a csepeli kunyhólakók kezükbe vették a sorsukat, és megelégelvén a sikertelen telefonos egyeztetéseket, személyesen kértek időpontot a kerületi polgármestertől, hogy elmondhassák kéréseiket az illetékeseknek. A 2012. február 23-i képviselő testületi ülésen sikerült is időpontot kapni egy személyes egyeztetésre.

A személyes találkozóra 2012. február 28-án került sor, amelyen jelen voltak a kunyhólakók (összesen hatan), az AVM egy szövetséges aktivistája és az önkormányzat képviseletében Ábel Attila alpolgármester, Kanyik Csaba a Szociális és Egészségügyi Ágazat vezetője, valamint Sághi Jenő a Csepeli Közterület-Felügyelet csoportvezetője.

A találkozó elején az alpolgármester hangsúlyozta, hogy az önkormányzat nem áll el attól a tervétől, hogy a csepeli közterületeket megtisztítsa. Ugyanakkor kiemelte, hogy a Csepeli Önkormányzat foglalkozik a hajléktalan emberekkel (például a téli krízis idején 5 millió forintot költöttek az ellátásra). A Város Mindenkié arra kérte az alpolgármestert, hogy minden esetben tartsa be a bontásra vonatkozó hatályos jogszabályokat, még akkor is, ha hajléktalan emberek sajátépítésű kunyhóiról van szó.

A kunyhóban élők elmondták, hogy miért nem jelent számukra alternatívát a hajléktalanszálló és megosztották eddigi negatív tapasztalataikat a tömegszállásokról. Nagyon fontos számukra, hogy a kunyhókban együtt tudnak lenni családjukkal és önálló háztartást vezethetnek, egy hajléktalanszállón erre egyáltalán nem volna lehetőségük.

A kunyhólakók azt kérték, hogy amíg nincs biztosítva számukra az emberhez méltó lakhatás, addig ne bántsák az otthonaikat, cserébe viszont vállalják a területek rendben tartását. Noha erre az önkormányzat nem tudott ígéretet tenni, Ábel Attila elmondta, hogy a jövő hónapban írják ki a kerületi szociális lakás pályázatot, amit a kunyhólakók is beadhatnak. Felajánlotta azt is, hogy segítenek a kérelmek megírásában.

A lakók hangsúlyozták azt is, hogy a megfelelő lakhatáshoz jövedelemre is szükségük van, és szívesen dolgoznának ha az önkormányzat lehetőséget biztosítana erre. Az alpolgármester nem zárkózott el az ötlettől, hogy bevonják a kunyhólakókat a közmunkaprogramba, noha a bürokrácia szabályai miatt a kunyhólakók állandó lakcíme (ami több esetben egy hajléktalanszálló) nehézséget okoz a helyi közmunka biztosításban.

Kanyik Csaba elmondta, hogy az önkormányzat nyitott mindenféle alternatív megoldásra is, amennyiben arra forrást tudnak szerezni. Noha jelenleg nincs olyan pályázati kiírás, amelyből fedezni tudnának egy a kunyhólakók igényeire szabott komplex programot, jelezte, hogy várják az AVM ötleteit, és ha azok megvalósíthatóak, akkor hajlandóak tárgyalni róluk.

Az egyeztetés végén abban maradtunk, hogy mindkét fél tovább dolgozik a megoldáson, és folytatjuk az egyeztetést. Sajnos reményeink ellenére a kunyhólakók nem nyugodhatnak meg és otthonaik továbbra sincsenek biztonságban, mégis úgy érezzük, hogy végre elindult a párbeszéd az önkormányzattal és közvetlenül az illetékesek felé tudjuk képviselni érdekeinket.

2012. február 28.                                                                                       Bende Anna

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.