A Város Mindenkié felszólalt a csepeli képviselő testület ülésén

Ez a cikk több mint 12 éves.

Az AVM 2011. november vége óta van kapcsolatban az Észak-Csepelen sajátépítésű kunyhókban és sátrakban élő emberekkel. A kunyhókat az önkormányzat 2011. december 13-án tervezte eldózerolni, de amikor A Város Mindenkié és a Börtön Helyett Lakhatást! állampolgári hálózat közösségi takarítást szervezett és felhívta a figyelmet a kunyhóbontások jogszerűtlen és embertelen voltára, az önkormányzat bizonytalan időre elhalasztotta az akciót.

2011. december 18-án megszerveztük az első Észak-Csepeli Lakógyűlést a kunyhólakók többségének részvételével. Itt megbeszéltük az érintettekkel, hogy ki milyen lakhatási alternatívát tudna elfogadni, ha kénytelen lenne kunyhóját elhagyni és ekkor kiderült, hogy a legtöbben csak annyit kérnek, hogy megfizethető lakhatásba kerülhessenek, ahol együtt lehetnek családjukkal, élettársukkal. Az is egyértelművé vált, hogy ha ez nem teljesül, akkor inkább a kunyhókban szeretnének maradni és nem akarnak bekerülni a hajléktalan-ellátásba, ahol nem maradhatnak együtt családjukkal és sokkal kisebb a személyes autonómiájuk.

December 13 óta minden héten telefonáltunk a csepeli polgármesteri hivatalba, hogy Németh Szilárd polgármestertől időpontot kapjunk egy személyes egyeztetésre, ahol a csepeli kunyhólakók, az AVM és az önkormányzat képviselői vennének részt. Több e-mailt és hagyományos levelet is küldtünk a polgármesternek, de sajnos két és fél hónap alatt egyszer sem kaptunk érdemi választ megkeresésünkre, csupán halvány és bizonytalan ígéreteket.

Mivel egyre közeledik a március (amikor félelmeink szerint az önkormányzat újra meg fogja próbálni a dózerolást), úgy döntöttünk, hogy összehívjuk a második Észak-Csepeli Lakógyűlést és közösen kitaláljuk, hogyan érhetnénk el, hogy a polgármester személyesen találkozzon velünk. Ezt végül 2012. február 18-án tartottuk, egy különösen szép, szinte tavaszi napon. A lakógyűlésen többek között arról beszéltünk, hogyan tudnánk megvédeni a kunyhólakók otthonait, vagy ha ez nem lehetséges, akkor hogyan tudunk kiharcolni számukra megfelelő lakhatást. Átnéztük az Utcajogász által készített, kifejezetten erdőlakóknak készült jogi kisokost, amiből egyértelműen kiderül, hogy a hatóságoknak nincs felhatalmazásuk közigazgatási eljárás nélkül eldózerolni a kunyhókat (mi pedig nem tudunk arról, hogy ilyen bárki ellen is indult volna Csepelen). Meséltünk az olyan újpalotai és kispesti kunyhólakókról is, akik sikeresen védték meg otthonaikat. A lakógyűlés végén a kunyhólakók hivatalosan is az AVM tagjává váltak és büszkén kirakták kunyhóikra az „A Város Mindenkié – Lakhatást, ne zaklatást!” feliratot. A lakógyűlés közös főzéssel végződött, ahol az AVM kedvenc szakácsa által főzött paprikás krumplit szolgáltunk fel.

A lakógyűlésen elhatároztuk, hogy megpróbálunk személyesen felszólalni a 2012. február 23-i csepeli testületi ülésen, hogy közvetlenül a polgármestertől kérjünk időpontot. A testületi ülésre végül heten mentünk, köztük öt érintett kunyhólakó. Tenk András önkormányzati képviselő segítségével lehetőséget kaptunk arra, hogy az ülés végén személyesen tolmácsoljuk kérésünket. A felszólalás sikerrel járt és Ábel Attila alpolgármester megígérte, hogy február 28-án szerdán 15 órakor vele és a szociális ágazat vezetőjével leülhetünk a kunyhólakók jövőjéről egyeztetni.

Nagy izgalommal várjuk a jövő heti egyeztetést és reméljük, hogy sikerül olyan megoldást találni, amely a helyi lakosoknak, az önkormányzatnak és a kunyhólakóknak is elfogadható.

Képek a testületi ülésről itt.

Videó a felszólalásról itt.

2012. február 23.                                                                             Filder Tamás és Udvarhelyi Tessza

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.