Beszámoló Berlinből

Ez a cikk több mint 12 éves.

Moksony Anna vagyok. 2006-ban végeztem az ELTÉ-n szociális munka BA szakon. Jelenleg kisebbségpolitika mesterszakon tanulok tovább. Alapképzéses gyakorlatomat a BMSZKI egyik intézményében, a Kálvária Téri Átmeneti Szállón töltöttem, ekkor kerültem közelebb a hajléktalanság problémájához.

2011-ben hatalmas lehetőség adódott számomra, hiszen novemberben Berlinben tartottam előadást egy főiskolán szociális munkás hallgatóknak a magyar szociálpolitikai rendszer jellegzetességeiről.

Felkészülésként felvettem a kapcsolatot Ferencz Norberttel, valamint pár AVM-essel is, hogy az ő nézőpontjukról is beszámolhassak. Lakatos András, az AVM hajléktalan aktivistája segített nekem felkészülni, hiszen fontosnak tartottam, hogy egy érintett állásfoglalása is szerepeljen előadásomban. Részt vettem a Dózsa szállón tartott Győri Péter kontra Misetics Bálint vitaesten. Több videót is szinkronizáltam, hogy ily módon bemutathassam a németeknek, mi is történik nálunk. Szeretném segíteni a hajléktalan emberekkel foglalkozó szociális munkások erőfeszítéseit valamint, hogy a hazai események minél nagyobb visszhangot kapjanak.

Igyekszem a legtöbb tüntetést jelenlétemmel támogatni, részt vettem a Rés Alapítvány karácsonyi főzésén is. Igyekszem jelen lenni, segíteni ott, ahol csak tudok.
Az előadásomat egy szociális munkás tanszéken tartottam szociális munkás hallgatóknak. A magyarországi szociálpolitikára voltak kíváncsiak, főképp a hajléktalan-ellátásra.

Az előadásomról részletesebben: Berlinben a hajléktalanság nem akkora probléma, mint nálunk. Ott is vannak persze hajléktalan emberek, de jóval kevesebben. Megnyitják előttük az elhagyatottabb metró-aluljárókat, és el van intézve…

Amiről beszéltem:
–    A rendszerváltás hatása: a piacgazdaságra való áttérés társadalmi következményei;
–    A hajléktalanság kezelése a rendszerváltás után;
–    A 2008-as gazdasági váltás hatása, az új kormányintézkedések;
–    Az új oktatási rendszer;
–    Az új családpolitikai rendszer;
–    HAJLÉKTALANELLÁTÁS:

* a rendszerváltás idején;

* a devizahitelesek eladósodása, következmények (kilakoltatás);

* az ellátórendszer;

* új civilszervezetek (AVM, Új Szemlélet);

* botrányok (kukázási tilalom, Pumukli pere, kilakoltatások az ősszel, az AVM akciói videókkal szemléltetve);

* jó gyakorlatok (az AVM Utcajogász programja, szobabérlők háza, LÉLEK program);

Nagyon érdeklődve figyelték a diákok és a tanárok az egyórás előadást, utána fél órán keresztül csak úgy záporoztak a kérdések. A többi külföldi előadó közül a litván kolléganő volt a legérdeklődőbb, hiszen a botrányok kapcsán országára ismert. Érdekes, hogy Litvániában még rosszabb a helyzet, hiszen ott a mai napig a szociális problémák szocialista jellegű elhallgatása érzékelhető.

Az előadásról a főiskola újságjában beszámolót írtak, amit egyelőre nem kaptam meg, de remélhetőleg hamarosan megkapom majd.

Február 12-én erről a főiskoláról egy csoport Magyarországra érkezik, a Wesley János Lelkészképző főiskolával állnak cserekapcsolatban.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.