Az AVM elvonulása Sajókazán

Ez a cikk több mint 12 éves.

2012. január 13-án, pénteken útnak indult Sajókazára az AVM-sereg. Úgy döntöttünk, elvonulunk, hogy egy kicsit megújuljunk. Három napig összezárva – ez volt az „ára”. Helyszín: a Dzsaj Bhim Közösség iskolája.

Az első napon az elmúlt félév eseményeit értékeltük ki, a munka- és alcsoportok beszámolói alapján, majd az AVM tartalmi és működésbeli elemeinek pozitív és negatív összetevőit. Szó volt még az AVM Akadémia létrehozásáról, ami a szegény emberek érdekvédelmi egyetemeként tanítói és kutatói minőségben funkcionálna. Az este zárásaként egy Szociopoly nevű társasjátékban vehettek részt azok, akik kedvet éreztek egy ilyen fajta tanulási, gyakorlati megmérettetésre.

A második napon a tömegbázis kiépítéséről értekeztünk. Annak fontosságáról, hogy minél több szimpatizáns és aktív tag kellene, hogy csatlakozzon az AVM-hez országos szinten, hogy így közös erővel még nagyobb eredményeket érhessünk el a hajléktalan és nehéz sorsú, szegénységben, mélyszegénységben élő emberek életkörülményeinek javítása érdekében. Nemcsak Budapesten, hanem vidéken is célul tűztük ki AVM-csoportok (sejtek) létrehozását.

Megvizsgáltuk, hogy a csoport működését mely tényezők segítik illetve akadályozzák, és ennek függvényében mit kell tennünk a jövőben ahhoz, hogy minél hatékonyabbak, eredményesebbek legyünk. Összegyűjtöttük azokat az alapértékeket, amelyek egy-egy ügy kapcsán (pl. zuglói kunyhók eldózerolása, csepeli szemétgyűjtő akció és a kunyhók lebontásának megakadályozása, debreceni sejtesedés) fontosak.

A nap második felében szabad programot kaptunk, melynek keretében a társaság nagy része a falubeli kirándulást választotta. A hideg, fagyos szélben megcsodálhattuk a bennünket körülölelő hegyes-, valamint a Sajó-menti vadregényes tájat és ugyanakkor képet kaphattunk az ottani szegényes életkörülményekről, az elsősorban cigány emberekből álló lakosság egyszerű, küzdelmekkel teli mindennapjairól. A nap végén, az esti órákban pedig vendégül láttuk a házigazdát, Derdák Tibort és néhány diákját, akikkel közös beszélgetést, eszmecserét folytattunk bemutatkozásuk után.

A harmadik napon az AVM stratégiájának újragondolása volt a legfontosabb feladat. 3 nagy célt tűzött ki maga elé a csoport:
1.    Egy egyenlőségen alapuló igazságos társadalmi és gazdasági rendszer létrehozása.
2.    Mindenkinek legyen emberhez méltó lakhatása, ahol otthont tud magának teremteni.
3.    Elnyomott csoportok aktív érdekérvényesítése.
Ezek eléréséhez meghatároztuk, hogy mely tényezőknek kell megváltoznia, mit kell tennünk mint AVM csoportnak, melyek a már folyamatban lévő tevékenységeink, mit tervezünk 2012-ben és ezek milyen prioritással vannak egymáshoz képest. Végül újraválasztottuk a tagkoordinátorokat és szervezésfejlesztési alcsoport tagjait

Összességében elmondhatjuk, hogy – a nem túl komfortos, de vidámságot, békét sugárzó, buddhista szellemű iskola falai között – a háromnapos elvonulás jó hangulatban, sok munkával, aktív résztvevőkkel, jó főzésekkel telt és eredményesnek bizonyult. A társaság kb. fele első résztvevőként volt jelen és nagyon sok tapasztalattal, információval gazdagodva térhettünk haza.

KÖSZÖNJÜK, SAJÓKAZA!

Képek az elvonulásról itt.

2012. január 16.                                                                                 Körmendy Tünde

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.