Találkozás a Csatornázási Művekkel

Ez a cikk több mint 12 éves.

A Város Mindenkié 2011 nyarán „Egyenlő szükséglet – Egyenlő esélyek” címmel kampányt indított a nyilvános vécékért, mert a hajléktalan embereknek nagyon sok gondot okoz szükségük elvégzése. Véleményünk szerint a tény, hogy a fővárosban nincsen elegendő nyilvános vécé, és ami van, azért is fizetni kell, nemcsak a hajléktalan emberek ügye, hanem mindenkié, aki a városban lakik vagy azt használja.

A kampány első szakaszában a főváros több terén is standoltunk és arról kérdeztük a járókelőket, hogy mit gondolnak a fővárosi nyilvánosvécé-helyzetről. Sokan írtak saját kezű levelet a Fővárosi Csatornázási Műveknek, míg mások az AVM petícióját írták alá. Összesen több száz ember véleményét gyűjtöttük így össze.

Hogy a vélemények eljussanak a megfelelő helyre, egyeztetést kezdeményeztünk a Fővárosi Csatornázási Művekkel (FCSM), ami 2011. november 16-án meg is történt. Az egyeztetésen az AVM két hajléktalan és egy szövetséges tagja vett részt, valamint Pivó Ágnes, azaz Ági Mama, aki az ország első számú vécés nénije. Az FCSM részéről a kommunikációs vezető, egy főosztályvezető és egy osztályvezető vett részt.

Az egyeztetés elején az FCSM képviselője előadást tartott a fővárosi nyilvános vécék működtetésének történetéről, és az elmúlt egy év eredményeiről, amelyek valóban elismerésre méltóak. Az 1990-es évek elején az FCSM összesen 112 nyilvános vécét adott át az Ilnet Kht-nak, ami átvette a nyilvános vécék üzemeltetését. Amikor egy fővárosi közgyűlési döntés következtében 2010 júniusában az FCSM visszavette az illemhelyeket, összesen 36 működött – azok is szörnyű állapotban. Jelenleg 40 nyilvános vécé van felújítva és összesen 55 üzemel a városban. Az újonnan épített illemhelyek már sok mindennel fel vannak szerelve (pl. zuhanyzás, pelenkázó, mozgássérült lift). A felújításokat a turisták által látogatott helyeken végzik el először (pl. Vár, Városliget). A távolabbi tervek szerint egyre több metró-csomópontnál lesz nyilvános vécé és több kezelő nélküli (automata) vécét is meg fognak nyitni.

Az FCSM nem kap külön pénzt a vécék üzemeltetésére, ezt társadalmi felelősségvállalás keretében, saját költségen csinálja és több száz millió forintot költöttek már erre a célra. Összesen 130 főt foglalkoztatnak a nyilvános vécék üzemeltetésére: közülük 40% megváltozott munkaképességű és 6 fő hajléktalan ember.

A Város Mindenkié első számú kérése az FCSM felé az, hogy díjtalanul biztosítsák a nyilvános vécék használatát a hajléktalan embereknek. Az FCSM álláspontja szerint a 100 forintos használati díj már így is méltányos ár, így nem áll módjukban ingyenessé tenni. A Tarlós István által 2010 telén nyitott ún. tolerancia-pontoknál és az Ételt az Életért Alapítvány ételosztásánál működtetnek nyilvános és ingyenes mobilvécét mint speciális szolgáltatást és ennél többet nem kívánnak nyújtani a hajléktalan embereknek.

Az AVM második kérése az volt, hogy az FCSM foglalkoztasson még több hajléktalan embert a nyilvános vécék üzemeltetésében. Itt azt a választ kaptuk, hogy a hajléktalan emberek foglalkoztatásáról a humánerőforrás osztály dönt, így őket kell megkeresni ez ügyben.

Harmadik kérésünk az volt, hogy létesítsenek még több nyilvános vécét Budapesten. Az FCSM szerint a nyilvános illemhelyek üzemeltetése veszteséges vállalkozás, a vécék valójában a cég társadalmi felelősségvállalásaként működnek, és már eddig is többet tettek ebben az ügyben, mint ami elvárható. Ezen kívül, vannak a városban olyan vécék, amiket más cégek bérelnek, és nem akarják visszaadni az FCSM-nek, több helyen perek is folynak. Van sok kerületi illemhely is, ami zárva van.

Az AVM az egyeztetés során felajánlotta, hogy lobbizzunk közösen azért, hogy a nyilvános vécék működtetése ne jótékonykodás legyen, hanem közfinanszírozásból valósuljon meg. Az FCSM ettől elzárkózott.

2011. december 9.                                                                                             Udvarhelyi Tessza
 

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.