Mi a baj az Aszódi utcai börtönszállóval?

Ez a cikk több mint 12 éves.

A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédelmi csoportot az utóbbi időben többször keresték meg azzal a kérdéssel, hogy pontosan mi is a bajunk az Aszódi utcában nyíló börtönszállóval. Az alábbiakban a leggyakrabban megfogalmazott kérdésekre adunk választ.

„Azt akarják, hogy az emberek megfagyjanak az utcán?”

A Város Mindenkié csoport nem akarja, hogy egyetlen utcán élő hajléktalan ember is megfagyjon és nem célunk az sem, hogy az emberek az utcán éljenek. Éppen ellenkezőleg: azért küzdünk, hogy senkinek se kelljen az utcán élni és minden embernek legyen megfelelő és megfizethető lakhatása. Viszont addig, ameddig egy olyan gazdasági és politikai rendszerben élünk, ahol tömegek kénytelenek az utcán tölteni az éjszakát, úgy gondoljuk, hogy az ő jogaikat és méltóságukat is tiszteletben kell tartani. Éppen ezért, A Város Mindenkié csoportban hajléktalan emberek és szövetségeseik fogtak össze, hogy kiálljanak a fedél nélkül élő emberek méltóságáért és küzdjenek a lakhatáshoz való jogért. A hajléktalan emberek a csoport minden tevékenységében vezető szerepet töltenek be.

„Miért tiltakoznak egy hajléktalanszálló ellen?”

A hajléktalanság megoldását nem az ellátórendszer, hanem a biztos és megfizethető lakhatás jelenti. A hajléktalanszállók méregdrága krízismegoldást jelentenek csupán, és nem járulnak hozzá a tömeges hajléktalanság megelőzéséhez vagy felszámolásához.

Az AVM szeretné, hogy a jelenleg nagyrészt siralmas állapotban lévő hajléktalanszállókon az üzemeltetők emberhez méltó körülmények teremtsenek, és ezzel párhuzamosan a törvényalkotók iktassák törvénybe a lakhatáshoz való jogot. A lakhatáshoz való jog érvényre juttatása érdekében az államnak és az önkormányzatoknak érdemi szociális bérlakás-programot és lakhatási támogatási rendszert kell beindítani azzal a céllal, hogy az utcán élő emberek minél hamarabb lakhatáshoz jussanak – mindezt emberhez méltó körülmények között és megfizethető áron.

Az AVM a hajléktalan tagjaink tapasztalatai alapján és szakértők bevonásával több tanulmányt is készített arról, hogyan lehetne az „Elsőként lakhatást” programot gyorsan és hatékonyan bevezetni. Több alkalommal mutattuk be hosszú távú lakhatási javaslatainkat különböző döntéshozóknak, de eddig sajnos mindenhol zárt ajtókat találtunk.

„Miért nevezik börtönszállónak az épülő Aszódi utcai létesítményt?”

Az AVM tudomására jutott, hogy az Aszódi utcában hamarosan megnyíló intézmény valójában börtönszálló lesz, hiszen ide a december 1-én hatályba lépett szabálysértési törvény értelmében kényszerrel is bevihetik az utcán élő hajléktalan embereket. Talán nem véletlen, hogy a „szállót” nem a szociális ügyekért felelős államtitkár, hanem a belügyminiszter látogatta meg felújítás közben és egyértelműen erre utal Pintér Sándor Belügyminiszternek a Metropolban megjelent kijelentése is: „Érvényt fogunk szerezni a törvénynek. Akik a későbbiekben aluljárókban kívánnak lakni, kapualjakban kívánják tönkretenni a lakók mindennapjait, azokat a rendőrök el fogják hozni a hajléktalanszállóra. Ebben a kérdésben nem ismerünk pardont” (Metropol, 2011. december 12. hétfő, 5. oldal).

A Város Mindenkié azért tüntetett 2011. december 9-én az épület előtt, hogy egy szociális ellátó intézményben ne működjön rendőrőrs, ne legyen előállító helyiség, és ne lehessen az utcán élő hajléktalan embereket oda kényszerrel beszállítani. A hajléktalan állampolgároknak ugyanolyan jogi védelemben kell részesülniük, és ugyanolyan hatósági eljárásoknak kell őket alávetni, mint a biztos lakhatással bíró embereket. Azonban a hajléktalan embereket pénzbírsággal vagy elzárással büntető törvény és az Aszódi utcai intézmény éppen ennek ellenkezőjéről tanúskodnak: ma Magyarországon már a törvény előtt sem egyenlő az, akinek nincsen hol laknia. Egy magát jogállamnak tartó országban ez elfogadhatatlan.

2011. december 12                                                                                Sziráki Ferenc és Udvarhelyi Tessza

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.