Tájékoztatást kértünk a csepeli kunyhóbontások ügyében

Ez a cikk több mint 10 éves.

Az AVM a következő levelet juttatta el Németh Szilárdnak, Csepel polgármesterének és Sághi Jenőnek, a Csepeli Közterület-Felügyelet vezetőjének.

Tudomásunkra jutott, hogy a Csepeli Közterület-felügyelet 2011. december 13-án közterületi akciót szervez, amelynek során kb. 30 hajléktalan embert fognak kilakoltatni saját építésű kunyhóikból, illetve sátraikból. Mint hajléktalan érdekvédelmi csoport, meg szeretnénk bizonyosodni az akció jogszerűségéről és arról, hogy az érintettek nem válnak hajléktalanná az akció következtében.

Azért keressük meg Önöket, hogy az akció részleteiről érdeklődjünk és egyeztetést kezdeményezzünk.

Kérjük, tájékoztassanak minket az alábbi kérdésekben:

1. Milyen jogszabályi alapja van a tervezett „tisztogatási” akciónak?
2. Kaptak az érintettek írásos értesítést a kunyhók, illetve sátrak elbontásáról, valamint a kilakoltatásról?
3. Született valamilyen határozat, amely engedélyezi a kunyhók elbontását? Ha igen, kérjük, bocsássák ezt az érintettek rendelkezésére az akció megkezdése előtt, illetve tájékoztassanak minket a határozat részleteiről.
4. Lefolytatták a kilakoltatási eljárást a magántulajdonú épületben lakók esetében? Ha igen, kérjük, bocsássák a végzést az érintettek rendelkezésére az akció megkezdése előtt, illetve tájékoztassanak minket a bírósági végzés részleteiről.
5. Mi a közterület-felügyet intézkedési jogalapja a nem-önkormányzati területeken, azaz a MÁV és a Vízművek tulajdonában lévő földeken, és a Szabadkikötő út és Szállító út sarkán álló magántulajdonú épületben?
6. Mi a kilakoltatási/tisztogatási akció pontos menetrendje 2011. december 13-án? Hánykor fognak érkezni a különböző helyszínekre?
7. Milyen intézkedés(eke)t terveznek a különböző helyszíneken?
8. Mi a tervük az érintettek ingóságaival (beleértve a saját építésű kunyhókat)? Hogyan biztosítják az érintettek magántulajdonhoz fűződő jogát?
9. Milyen emberhez méltó elhelyezést biztosítanak az érintett egyéneknek és családoknak?
10. Mely hatósági szervek vesznek részt az akcióban?

Végül, nyomatékosan kérjük Önöket, hogy álljanak el a december 13-ra tervezett akció végrehajtásától és azonnal kezdjenek egyeztetést az érintett hajléktalan emberekkel. Biztosak vagyunk benne, hogy lehetséges olyan megoldást találni, amivel az érintettek nem veszítik el az otthonaikat és a közterületi rend és tisztaság iránti igény is érvényesül. A Város Mindenkié csoport az Önök és az érintettek rendelkezésére áll az egyeztetés megszervezésében és lebonyolításában.

A szűkös időre való tekintettel kérjük, hogy postafordultával válaszoljanak levelünkre az alábbi elérhetőségek egyikén.

2011. december 11.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.