Meghátrált a csepeli önkormányzat: nem lesznek kunyhóbontások

Ez a cikk több mint 12 éves.

2011. december 13-án a csepeli önkormányzat 30-35 embert tervezett kilakoltatni saját építésű kunyhóikból, sátraikból és egy magántulajdonú épületből. A kunyhókat hivatalos eljárás nélkül, teljesen jogszerűtlenül tervezték megsemmisíteni, és a magántulajdonban élő emberek ellen sem indult kilakoltatási eljárás. A mai napon a civil nyomás hatására az önkormányzat bizonytalan időre ugyan, de elállt a tisztogatási akciótól és Ábel Attila alpolgármester A Város Mindenkié csoport képviselőjének személyes ígéretet tett arra, hogy a lakók holnap biztonságban maradhatnak saját otthonaikban.

A Csepel északi részén található kunyhók nincsenek szem előtt, a legtöbb ház rendezett, a lakók próbálják tisztán tartani környéküket is (noha a szemétszállításhoz az önkormányzat semmilyen segítséget nem ad). Ezen kívül, a mai napon a Börtön Helyett Lakhatást (BHL) állampolgári hálózat tagjai a dózerolásra ítélt kunyhók lakóival közösen több helyen is feltakarították a házak környékét, hogy az önkormányzat ne hivatkozhasson a szemétre. Eddig összesen egy konténernyi szemét gyűlt össze – melynek elszállításáról az önkéntesek saját költségükön gondoskodnak –, aminek jelentős része illegális szemétlerakás következtében halmozódott fel és nem a kunyhólakóktól ered.

A kunyhók és sátrak lakóit elkeserítette a hír, hogy el kell hagyniuk otthonaikat, hiszen évek óta itt élnek és nincs hova menniük. Az önálló lakhatásnak nem alternatívája a tömegszállás, a lakók többsége nem akar túlzsúfolt hajléktalanszállóra menni (amelyek télen egyébként is 100 százalék feletti kihasználtsággal működnek). A házak fűtése megoldott, sok telet kihúztak már ki bennük. Érthetetlen, hogy miért akar az önkormányzat a téli krízisidőszakban erőszakkal megfosztani embereket a lakhatásuktól. Van olyan kunyhólakó, aki kész lenne fizetni az önkormányzatnak, de erre nem kapott lehetőséget. A Csepeli Önkormányzat egyetlen érintettnek sem ajánlott fel emberhez méltó elhelyezést.

A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédelmi csoport írásban szólította fel Csepel Önkormányzatát, hogy ne tegyen erőszakkal hajléktalanná embereket a tél közepén. A levélben arra kérték az önkormányzatot, hogy a hatályos jogszabályoknak megfelelően járjon el, és tartsa tiszteletben a hajléktalan emberek jogait. A telefonos megbeszélés során az AVM arra kérte Csepel alpolgármesterét, hogy tartson személyes egyeztetést az érintett kunyhólakókkal, valamint az AVM és a BHL képviselőjével arról, hogyan biztosítható a rend és tisztaság Csepelen, miközben a kunyhókban lakó emberek sem kerülnek az utcára. Az alpolgármester még nem erősítette meg az egyeztetés lehetőségét, de ígérete szerint ez ügyben fel fogja venni a kapcsolatot az AVM képviselőjével.

Hogy biztosítsák a kunyhók biztonságát, a civilek 2011. december 13-án kedden reggel 9-től folytatják a közösségi takarítást Észak-Csepelen, ahova minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Képek a december 12-i közösségi takarításról itt.
Képek a csepeli kunyhókról és lakóikról itt.

A Város Mindenkié csoport és a Börtön Helyett Lakhatást! hálózat december 13-án folytatja a közösségi takarítást. Takaríts a lakhatásért velünk! További információ itt.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.