Jogszerűtlen kunyhóbontásokat tervez a Csepeli Közterület-felügyelet

Ez a cikk több mint 12 éves.

Újpalota, Józsefváros és Zugló után most Csepelen is megkezdődik a hajléktalan emberek elleni hajtóvadászat. 2011. december 13-án a csepeli önkormányzat 30-35 embert tervez kilakoltatni saját építésű kunyhóikból, sátraikból és egy magántulajdonú épületből. A Város Mindenkié csoport információi szerint a csepeli önkormányzat és közterület-felügyelet hivatalos eljárás nélkül, teljesen jogszerűtlenül tervezi megsemmisíteni azokat a kunyhókat, amelyek az ott lakók otthonát és egyben utolsó menedékét jelentik.. Az önkormányzat eddig egyetlen lakónak sem küldött hivatalos írásos értesítést arról, hogy december 13-án megkezdik a bontásokat.

A kunyhók és sátrak lakóit elkeseríti ez az embertelen lépés, hiszen évek óta itt élnek és nincs hova menniük. Az önálló lakhatásnak nem alternatívája a tömegszállás, a lakók többsége nem akar túlzsúfolt hajléktalanszállóra menni (amelyek télen egyébként is 100 százalék feletti kihasználtsággal működnek). A házak fűtése megoldott, sok telet kihúztak már ki itt. Érthetetlen, hogy miért akar az önkormányzat a téli krízisidőszakban erőszakkal megfosztani embereket a lakhatásuktól. Van olyan kunyhólakó, aki kész lenne fizetni az önkormányzatnak, de a hivatal inkább lerombolja az otthonokat.

A Csepel északi részén található kunyhók nincsenek szem előtt, a legtöbb ház rendezett, a lakók próbálják tisztán tartják környéküket is (noha a szemétszállításhoz az önkormányzat semmilyen segítséget nem ad). Ezen kívül, 2011. december 12-én hétfőn a Börtön Helyett Lakhatást állampolgári hálózat tagjai az eldózerolásra ítélt kunyhók lakóival közösen eltakarítják az illegális szemétlerakás következtében felhalmozódott szemetet is a kunyhók környékéről, hogy okafogyottá váljon a keddi, szemételtakarításra hivatkozó hatósági akciót.

A Csepeli Önkormányzat egyetlen érintettnek sem ajánlott fel emberhez méltó elhelyezést a tervezett kilakoltatások után, így a helyi szociális munkások erőfeszítései ellenére is a legtöbb ember valószínűleg az utcára kerül. A csepeli vezetés vélhetően ezzel a tisztogatási akcióval kíván példát statuálni és a kerület hírnevét megtisztítani az ún. csepeli gyilkosságok után. Azzal, hogy ártatlan embereket fosztanak meg otthonaiktól, ismét megmutatkozik a jelenlegi tekintélyelvű rezsim erőszakos politikája, amely a hajléktalan embereket bűnözőként kezeli és a tömeges lakástalanság megoldása helyett pusztán el akarja tüntetni a problémát.

Az AVM tiltakozik az embertelen kilakoltatások ellen, és írásban felszólította Csepel Önkormányzatát, hogy ne tegyen erőszakkal hajléktalanná embereket a tél közepén. Arra is kérjük az önkormányzatot, hogy a hatályos jogszabályoknak megfelelően járjon el, és tartsa tiszteletben a hajléktalan emberek jogait. Az összes települési önkormányzattól és a kormánytól pedig felelős lakáspolitikát és olyan társadalompolitikai intézkedéseket követelünk, amelyek a szegények otthontalanná tétele helyett felszámolják a tömeges hajléktalanságot.

Képek a december 12-i közösségi takarításról itt.
Képek a csepeli kunyhókról és lakóikról itt.

A Város Mindenkié csoport a kunyhóbontások napján tiltakozást szervez. Erről további információ itt.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.