Az első budapesti börtönszálló ellen tiltakoztunk

Ez a cikk több mint 12 éves.

2011. december 9-én A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédelmi csoport aktivistái megzavarták Tarlós István főpolgármester, Pintér Sándor belügyminiszter, Bácskai János ferencvárosi polgármester és Pető György, a Fővárosi Közterület-felügyelet vezetőjének a IX. kerületi Aszódi utcában létesülő börtönszállón tett látogatását. A „szállót” a Főváros és a Belügyminisztérium által közösen finanszírozott ún. Fűtött utca program keretében újítják fel és a tervrajzok tanúsága szerint két előállító helyiség és egy rendőrségi iroda is helyet kap benne. Az AVM szerint elfogadhatatlan, hogy a főváros és a kormány hajléktalanszálló álcája mögött olyan intézményt létesít, ahova az utcán élő hajléktalan emberek kényszerrel lesznek előállíthatók.

A vezető politikusok látogatását az előre meghívott vendégek mellett összesen kb. 40 fő várta az Aszódi utcában. A tüntetők fele A Város Mindenkié csoport felhívására jelent meg és az épülő börtönszálló ellen „Hol a szociális miniszter?” és „Nem akarunk börtönszállót” transzparensekkel, valamint a „Börtön helyett lakhatást!” szlogen hangos skandálásával tiltakozott. A tüntetők másik része a helyi lakók közül került ki, akik az általuk hajléktalanszállónak hitt létesítmény ellen tiltakoztak.

Noha a tüntetők képviselőit nem engedték be a hivatalos bejárásra, Pintér Sándor és Tarlós István a rövid látogatás után felajánlott az AVM aktivistáinak, hogy tekintsék meg az intézményt. Az aktivisták azzal a feltétellel egyeztek volna bele, ha a Belügyminiszter és a Főpolgármester személyesen vezeti őket és körbe és megmutatják az előállításra szolgáló helyiségeket is. Miután ezt Pintér Sándor megtagadta, a közös bejárás meghiúsult. Noha a belügyminiszter a helyszínen tagadta az előállító helyiségek létezését, A Város Mindenkié aktivistái betekintést nyertek az épület tervrajzába, ahol egyértelműen látszanak a földszinten épülő előállítók és a rendőrségi iroda.

A Város Mindenkié elutasítja azokat az állításokat, miszerint a rendőri jelenlét a „szállón” belüli erőszak megfékezésére szolgál. Nemcsak azért, mert erre nincsen szükség, hanem azért is, mert ez az állítás elfedi azt a tényt, hogy az előállítóba az utcán élő hajléktalan embereket fogják beszállítani pusztán azért, mert nincsen hol lakniuk. A „legalább melegben vannak” sem lehet érv börtönbüntetésre: nem az előállítás vagy az elzárás jelenti a jogállami, emberséges és tartós megoldást a fagyhalál elleni küzdelemre. Az AVM azt követeli a fővárosi vezetéstől és a kormánytól, hogy a több százmillió forintot, amit a börtönszálló kialakítására és fenntartására szántak, a közterületen élő emberek tartós lakhatásának megteremtésére fordítsák.

Egy kiszivárogtatott levélből már 2010-ben kiderült, hogy a NEFMI a hajléktalan emberek előállítására is alkalmas épületeket keres országszerte. A szabálysértési törvény 2011. december 1-én életbe lépett módosításával pedig már a jogszabályi alapja is megvan a hajléktalan emberek elzárásának. Az Aszódi utcai épületben vélhetően így Magyarország első, kifejezetten a hajléktalan emberek bebörtönzésre létrehozott intézménye fog működni, melyet a fővárosi önkormányzat hajléktalan-ellátásra létrehozott szervezete, a Budapesti Módszertani Központ és Intézményei fog működtetni.

Képek a börtönszállóról és a készülő előállító helyiségről itt.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.