Utca és jog – akciókutatás az utcán élő emberek jogairól

Ez a cikk több mint 12 éves.

Kedves Olvasó!

Engedjék meg, hogy írjak A Város Mindenkié nemrég alakult csoportjáról. Én A Város Mindenkié csoport egy hajléktalan tagja vagyok és az újonnan alakult kiscsoport neve Utca és jog kutatócsoport, melyben tizenhárom hajléktalan társammal fogunk kutatást végezni 10 hónapon át.

De mielőtt nagyon előreszaladnék, le kell írjam, hogy mindezt megelőzően részt vettünk egy elég intenzív képzésen 2011. november 5-6-án és 12-13-án, amit az AVM-ben megalakulása óta nagy erővel tevékenykedő szakemberek tartottak.

Mivel mi ebbe a programba az utcáról csöppentünk bele, nem tudtuk, hogyan és miként lehet kutatást végezni, hogy a 10 hónap elteltével pozitív eredményt tudjunk felmutatni.

De mi is a kutatás célja? A célja az, hogy megfelelő képet kapjunk az utcán és a szállón élő hajléktalan emberek és a velük mindennap találkozó hivatalos személyek (pl. rendőrök, közteresek) kapcsolatáról.

Most egy olyan dolgot szeretnék megosztani veletek, ami engem az AVM-mel való találkozás – igaz, ez csak két hónap óta – nagyon inspirál és táplál. Találkoztam egy egyetemistákból, jogászokból, munkásokból és hajléktalan emberekből és egyéb civilekből álló csoporttal, akik szabadidejüket, energiáikat nem sajnálva egyként küzdenek, harcolnak a hajléktalan és nagy szegénységben élő emberek jogaiért.

Sziráki Ferenc, egy hajléktalan ember

2011. november 22.

Képek a képzésről itt

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.