Jogod van kiállni embertársaidért!

Ez a cikk több mint 12 éves.

Az elmúlt hónapok során többen fordultak hozzánk azzal a kérdéssel, hogy mit tehetnek egyszerű állampolgárként, ha hajléktalan emberekkel szembeni rendőri eljárás szemtanúivá válnak. Ilyen helyzetben sokan tartanak az esetleges rendőri túlkapásoktól, sokan szeretnék valamiképpen kifejezni embertársuk iránti aggódásukat, esetleges nemtetszésüket, sokan érzik úgy, hogy kötelességük valamiféle állampolgári kontrollt gyakorolni. Ezért itt összegyűjtöttük A Város Mindenkié tapasztalatait és tanácsait azzal kapcsolatban, hogy te mint egyszerű állampolgár mit tehetsz hasonló helyzetben.

0. Mindenekelőtt azonban azt mindenkinek fontos tudnia, hogy a rendőröket/közterület-felügyelőket a törvények nagyon széles mérlegelési és intézkedési hatáskörrel ruházzák fel, ezért az esetek jó részében – sajnos – jogszerűen intézkednek a hajléktalan emberekkel szemben.  Az viszont minden intézkedésnél fontos, hogy arányosan, az emberi méltóságot tiszteletben tartva, tisztességesen járjanak el.

Tehát, ha hajléktalan emberrel szembeni hatósági intézkedést tapasztalsz,

1. Nyugodtan menj oda és kérdezz rá, mi történt. Légy nyugodt és udvarias, mert az ingerültség olaj lehet a tűzre.

2. Nyugodtan köszönj rá közvetlenül az illetőre „Helló Öcsi bácsi/Lujza néni, mi történt? Segíthetek valamiben?”

3. Ha van rá lehetőséged, és úgy érzed, hogy biztonságos, nyugodtan készíts fényképet. Ez jogodban áll (legfeljebb a nyilvános felhasználás során ki kell takarni az intézkedő rendőrök arcát.)

4. Adj az intézkedés alá vont embernek Jogi Kisokost! Ilyet péntekenként 15-17 óra között az Utcajogászon tudsz beszerezni a Blaha Lujza téren, vagy bármikor az AVM aktivistáitól.

5. Kérdezd meg a hatósági személyt, hogy milyen jogszabály alapján járnak el az adott esetben. Miután megtudtad, miért intézkednek a rendőrök, te is belenézhetsz a Kisokosba és ellenőrizheted, hogy minden rendben, törvényesen zajlik-e.

6. Amennyiben bármilyen aggályod merül fel az intézkedéssel kapcsolatban, írd fel az eljáró rendőr(ök) azonosító számát (ezt jól látható helyen fel kell tüntetniük a ruházatukon).

7. Ebben az esetben tanácsold a hajléktalan embernek, hogy nyújtson be panaszt az eljárás ellen, ehhez segítséget kaphat az Utcajogászon minden pénteken 15-17 óráig a Blaha Lujza téren.  

8. Ha mindehhez nem érzel elég erőt, akkor az is nagyon fontos lehet, ha távolabbról, de az intézkedő rendőrök számára jól látható módon figyelemmel kíséred az eseményeket. Ez könnyen elejét veheti az erőszakos fellépésnek, a túlkapásoknak.

9. Írd meg nekünk az esetet, és mi kitesszük a blogunkra!

10. Bármit teszel is, az nagyon fontos, hogy maradj ott a helyszínen az intézkedés végéig. Az ilyen típusú közvetlen segítségnyújtás akár erőszakot is megelőzhet, és ami legalább ilyen fontos, biztosítja a hajléktalan embert a szolidaritásodról, és ezzel megerősítheti benne a közösséghez tartozás érzését – ezt biztosan meg fogják érteni azok, akiknek esetleg emiatt egy picit várniuk kell rád.

Az „életvitelszerű közterület-használattal” kapcsolatos jogi tájékoztatónkat itt találod.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.