Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!

Ez a cikk több mint 12 éves.

Arra kérjük, hogy ne írja alá azt a szabálysértési törvény módosításáról szóló előterjesztést, ami elzárással vagy 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal fenyegeti a hajléktalan embereket, hanem éljen az alkotmány 26. § (4) bekezdése szerinti jogosítványával, és továbbítsa azt az Alkotmánybírósához.

Álláspontunk szerint – amit az állampolgári jogok országgyűlési biztosának kapcsolódó jelentései is alátámasztanak – alkotmányosan nem igazolható a hajléktalanság kriminalizálása. A törvény ellentétes a méltósághoz való joggal, a jogbiztonság és a törvény előtti egyenlőség eszméjével, valamint a diszkrimináció és az embertelen bánásmód tilalmával.
 
Ez már önmagában is elég volna ahhoz, hogy megtagadja a szóban forgó törvény aláírását, az Alkotmánybíróság pedig megsemmisítse azt. Ennél azonban többről van szó: arról, hogy a politikai hatalom birtokosai felmondták a szolidaritást a társadalom legkiszolgáltatottabb, legelesettebb tagjaival. Egy igazságtalan társadalmi rendszer áldozatait büntetni akarják, nem pedig segíteni rajtuk. Az együttérzés, a testvériség és a felebaráti szeretet eszméinek efféle lábbal tiprása rettenetes üzenetet küld az egész társadalom számára, és szégyent hoz Magyarországra.

Kérjük foglalkozzon érdemben a levelünkkel és fontolja meg a döntést. Állunk rendelkezésére, amennyiben volna rá lehetőség, hogy a fenti gondolatokat személyesen is megvitassuk Önnel.

Köszönettel,

A Város Mindenkié csoport
[email protected]

2011. november 20.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.