Börtönné változott a józsefvárosi önkormányzat épülete – beszámoló

Ez a cikk több mint 12 éves.

A Város Mindenkié (AVM) csoport 2011. november 11-én a Józsefvárosi Önkormányzat előtt követelte, hogy Kocsis Máté országgyűlési képviselő vonja vissza azt az előterjesztését, amely lehetővé tenné, hogy a hajléktalan embereket 150.000 forintos bírsággal vagy 60 napos elzárással büntessék. A tervezett törvénymódosításról a hazai és nemzetközi tiltakozások ellenére legkésőbb szerdáig szavaz a parlament. A demonstrációt követően az AVM-mel szolidaritást vállaló állampolgárok az önkormányzat épületében ülősztrájkba kezdtek, mert tűrhetetlennek tartják, hogy a kormány társadalmi helyzetük miatt büntet egyes állampolgárokat. Az aktivistákat végül több tucat rendőr vonszolta ki az épületből és vitte a fogdára.

A hajléktalan érdekvédő csoport az elmúlt egy évben folyamatosan tiltakozott az ellen, hogy a kormány rendészeti kérdésként kezeli a tömeges hajléktalanságot. A csoport a mai demonstráción szimbolikusan börtönné változtatta Kocsis Máté székhelyét, majd a polgármester ablakán keresztül gólyalábasok segítségével üzente: „Mi is emberek vagyunk”. Miután lezárult a demonstráció, a csoport céljaival szolidaritást vállaló ülősztrájkolók többek között „Emberség” és „A szegények nem bűnözők” feliratú táblákat tartva követelték az előterjesztés visszavonását és a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalását. A békés sztrájkolók a polgármester titkárságán és a folyosón, a földön ültek.  A rendőrök egyesével hozták ki a sztrájkolókat, ültették be őket a rendőrautókba és vitték őket a kapitányságra. 
 

„Közel egy éven át, nagyon sokszor és sokféle formában kértük az előterjesztőket, hogy vonják vissza a kegyetlen törvénymódosítást, és tiltakoztunk a többi rendészeti intézkedés ellen. Az országgyűlési képviselőknek engedniük kell a közfelháborodásnak: vissza kell vonniuk az előterjesztést,” mondta Takács Attila, A Város Mindenkié egyik hajléktalan aktivistája.

A Fidesz hajléktalanellenes politikája korábban is erős tiltakozást váltott ki mind hazai, mind nemzetközi szinten. Az AVM októberi demonstrációján több száz ember tiltakozott a hajléktalan emberek bebörtönzése ellen a Parlament előtt, és a csoport által kezdeményezett petíciót már több, mint 1000 ember írta alá. Ezen kívül, számos szervezet is tiltakozását fejezte ki a hajléktalan emberek kriminalizációja ellen, többek között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Szociális Munka és Szociálpolitika tanszéke, a budapesti hajléktalanellátó szervezetek konzultatív fóruma és az európai hajléktalanellátó szervezeteket tömörítő FEANTSA, a Habitat for Humanity magyarországi szervezete, a Szent Egyed közösség és a Társaság a Szabadságjogokért.
 
A Város Mindenkié csoport szerint elfogadhatatlan, hogy a hajléktalan embereket társadalmi helyzetük alapján akarják megbírságolni, illetve elzárni, és a szegénységet rendészeti úton próbálják eltüntetni szem elől. A csoport azt követeli Kocsis Mátétól, hogy a hazai és a nemzetközi követeléseknek eleget téve vonja vissza az előterjesztést, és országgyűlési képviselőként tegyen meg mindent annak érdekében, hogy Magyarországon mindenkinek legyen emberhez méltó és megfizethető lakhatása.
 
Képek a performanszról és az ülősztrájkról itt.
 
Előzmények:
 
Petíció a Belügyminiszterhez az építési törvény módosítása ellen
 
Balog Gyula beszéde a Belügyminisztérium előtt tartott tüntetésen
 
Tüntetés Tarlós István aluljáró-takarítási programja ellen
 
Tiltakozás a Fővárosi Közgyűlésben a hajléktalanság szabálysértéssé nyilvánítása ellen
 
Kampány a józsefvárosi népszavazás kapcsán
 
 
Közmeghallgatás a szabálysértési törvény módosításáról
 
Részvétel a lakhatási albizottság ülésén
 
Börtön helyett lakhatást! Petíció a hajléktalanság kriminalizálás ellen
 
Nagydemonstráció a Parlament előtt
Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.