Egy politikai nyilatkozat margójára

Ez a cikk több mint 12 éves.

Múlt szerdai demonstrációnk hatására dühbe gurult a józsefvárosi vezetés. November 3-án politikai nyilatkozatban szóltak le A Város Mindenkiének: ne vezessük félre a közvéleményt, mert ha hazudunk, be leszünk perelve. Ugyan mi azzal is kiegyeztünk volna, hogy Rimán Edina alpolgármester a média nyilvánossága előtt megígérte, nem fogják kilakoltatni tagunkat, Mata Józsefnét, a politikai nyilatkozat sem rossz teljesítmény. Ezek szerint az elmúlt hónapokban sikerrel hívtuk fel a figyelmet a Kocsis Máté polgármester nevével fémjelzett hajléktalan-ellenes hadjáratra.

A „leszólás” alapvetően félreértelmezi a civil társadalmi szereplők és a politika lehetséges viszonyát, amennyiben azt gondolja, hogy kielégítő dorgálással és ferdítésekkel társadalompolitikai kritikára reagálnia. Mégsem tudtuk rossz néven venni, mert a mondatok többszöri ízlelgetése, emésztgetése után be kell látnunk, a nyilatkozat valójában hízelgő ránk nézve.

Itt van rögtön az első bekezdés: Józsefváros szerint hiteles médiaszereplővé nőttük ki magunkat. A csoport számára a nyilatkozat értelmében az „a lényeg, hogy a „látványos” performanszaikkal minél nagyobb médiaérdeklődésre tegyenek szert és szerepelhessenek”, illetve „lejárassák a kerület vezetését” – tüntetéseink sikereiről, megbízhatóságunkról mi sem tanúskodhatna jobban. A levelezésekre, tárgyalásokra, fórumokra, közmeghallgatásokra is kitérnének az előterjesztők? A kerületi népszavazás kapcsán szervezett lakossági fórumunk, standjaink, igényes tájékoztató anyagaink szolgáltak esetleg új információval? A józsefvárosi hajléktalanügyi stratégia és a józsefvárosi civil stratégia kapcsán kiadott véleményünket olvasták? Kocsis Máté parlamenti képviselői mivoltában miért nem jött el arra a közmeghallgatásra, amit a szabálysértési törvénymódosítás kapcsán rendeztünk? Pedig mi levelet is küldtünk az általa elnökölt rendészeti bizottság tagjainak, és 2011 szeptemberében részt vettünk a lakhatási albizottság ülésén is, ahol Kocsis Máté is felszólalt, csakúgy, mint az utcai hajléktalanság és kukázás hatósági üldözéséről szóló kerekasztal beszélgetésen is. Mata Józsefné közel egy éve próbálja helyzetét rendezni különböző kérelmek útján, az utóbbi fél évben utcajogászunk is próbált egyezségre jutni a vagyonkezelővel. Erről mit gondolnak?

Hízelgő továbbá ránk nézve az is, hogy a képviselők olvassák és „érdekesnek” találják politikai üzeneteinket; némi pontatlansággal idézik ugyan egyik transzparensünk feliratát. Mi ezen a demonstráción azt mondtuk, hogy Józsefvárosban több mint ezer önkormányzati ingatlan áll üresen, de nincsenek olyan kidolgozott programok, melyek az érintettek bevonásával az ezek közül még lakható vagy lakhatóvá alakítható ingatlanok hasznosítását céloznák. Helyette milliók repkednek havonta a fenntartásukra, továbbá  a kerület vezetése hajtóvadászatot indított a hajléktalan emberek ellen. Nyugodtan idézhették volna ezért (helyesen) az „Üres lakásokat ide! Mi tudjuk, mire!” szlogen mellett az „Üres lakás pazarlás! Szociális bérlakást!”, illetve azokat a kiírásokat, amiken az önkormányzat kiadásait regisztráltuk.

A színházi előadás kapcsán szintén jogos az elismerés, de érdemes volna megnézni csupán a politikai nyilatkozat pontatlanságai végett az előadásról készült videót. Az előterjesztőkre is érvényes a határozati javaslat, miszerint per jár a Józsefvárost érintő valótlan tényállások esetén? Mert a videóból kiderül, hogy egy raktárhelyiségből történő, létező kilakoltatás ellen tüntettünk. Éppen Rimán Edina alpolgármester mondja el az Echo TV-ben, hogy a szerződést az önkormányzat „tulajdonának védelme érdekében” felmondta (azaz a vagyonkezelő tagunkat a kulcsok leadására és az ingatlan elhagyására szólította fel), igaz ugyan, hogy a végrehajtási eljárás nincs még a kilakoltatási szakaszban. Döntse el mindenki saját szájíze szerint, melyik fél játszik alattomosan a fogalmakkal.

A burkolt dicséretcsokorban azonban egy percig sem vagyunk hajlandóak osztozni az LMP-vel. Még Schiffer András frakcióvezető váratlan felbukkanása okán sem, de még akkor sem, ha az LMP az egyetlen olyan demokratikus parlamenti párt, melynek átfogó lakáspolitikai javaslatai vannak. Töröljék az LMP-t a nyilatkozat címzettjei közül. Soós György igazán helyesbíthetett volna, hogy pontosabb csak A Város Mindenkié csoportnak „leszólni”, hiszen ő volt az, akit a csoport az önkormányzat részéről több csatornán keresztül jó előre értesített a demonstrációról, és akit a kérelem átvételére is felkért.

A józsefvárosi vezetés végtelenül cinikus, mikor politikai nyilatkozatában Mata Józsefné szemére veti, hogy „egy raktárat bérelt ki, ahol mások kerékpárjukat, festékes vödrüket tárolják – és nem a kiskorú gyermeküket nevelik”. Mata Józsefné és a sok rászoruló család szívesen lakna szociális bérlakásban is, ha lehetővé tennék. Cinikus az önkormányzat akkor is, amikor a hajléktalan-ellenes hadjárat elkenése céljából használja a hajléktalan emberek lakhatáshoz jutását célzó Lélek programot. A program a felületes közvélemény számára könnyen eladható, azonban továbbra is több elemében kidolgozatlan, így a hajléktalan emberek és a lakásszegények helyzetében hathatós társadalmi változás nem remélhető tőle. Sajnálatos módon a kiírás a nagyszámú részvételt inkább ellehetetleníteni igyekszik azzal, hogy a célcsoport számára életszerűtlen feltételeket szab (pl. 5 évig kerületi állandó lakcím). Az üres lakások tekintetében egy bekezdésben, az ún. „kerületi szolidaritási akció” keretében utal a rossz állapotú önkormányzati lakások felújítására is (de még az sem derül ki belőle, hogy az üres vagy az egyébként lepusztult, de lakott ingatlanokról van-e szó), amit magánszemélyek, önkéntesek, helyi vállalkozók, civilek, egyházak önkéntes tevékenysége révén és adományaiból akarnak megvalósítani.

Ugyan Balogh István, dr. Dénes Margit, Dudás Istvánné, dr. Ferencz Orsolya, Guzs Gyula, Kaiser József, Soós György, Szilágyi Demeter, Vörös Tamás és Zentai Oszkár alapjaiban értelmezte félre a civil társadalmi szereplők és a politika lehetséges viszonyát, mégis sikerült burkolt dicséretekkel teli levelet megfogalmazniuk. Gratulálunk.

2011. november 10.                                                                               Sebály Bernadett

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.