Józsefvárosi ígéret: nem lakoltatják ki a gyermekét egyedül nevelő anyukát

Ez a cikk több mint 10 éves.

A Város Mindenkié (AVM) csoport 2011. november 2-án egy gyermekét egyedül nevelő nő kilakoltatása ellen tiltakozott a Józsefvárosi Önkormányzat előtt. Az anyuka az olcsó lakhatás reményében kibérelt és lakhatóvá alakított egy lepusztult raktárhelyiséget, majd beköltözött gyermekével, amivel azonban szerződést szegett. A demonstráció hatására Rimán Edina alpolgármester egyeztetést kezdeményezett az érintettel.

Mata Józsefné Borsodból került Budapestre családjával, és lakhatást keresve tavaly nyáron bérbe vett egy, a Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában álló raktárhelyiséget. A helyiség felújításával önerőből javított saját és gyermekei helyzetén, és jelentősen növelte a város egyik legszegényebb negyedében található, pusztuló önkormányzati ingatlan értékét. Helyzete rendezésére Mata Józsefné később lakássá történő átminősítési kérelmet nyújtott be, amit az Önkormányzat a szociális szempontok mérlegelése nélkül elutasított.

„A Józsefvárosi Önkormányzat néhány hónapja háborút indított az utcán élő hajléktalan emberek ellen, miközben újabb és újabb embereket dob az utcára,” állítja a hajléktalan érdekvédő csoport. Mata Józsefné azért vett bérbe és alakított lakhatóvá egy raktárhelyiséget gyermekével, mert az európai viszonylatban is kiemelkedően alacsony magyarországi önkormányzati bérlakásállomány nem biztosított számára valódi lakhatási alternatívát.

A tiltakozáson a Kö-Szi csoport látványos színházi előadás keretében mutatta be Mata Józsefné kálváriáját az önkormányzati bürokrácia útvesztőiben, melynek során k legtöbbször közönnyel és elutasítással találkozott. Az AVM szerint az önkormányzat elutasító döntése rávilágít a kerületi és az országos lakásgazdálkodás legfőbb hiányosságára, vagyis arra, hogy az alacsony jövedelmű emberek számára alig létezik megfizethető lakhatás. A némi önerővel rendelkező szegények is kénytelenek felvállalni a piaci árú albérletben, vagy a hitelből finanszírozott lakhatásban rejlő kockázatokat, és elegendő szociális bérlakás hiányában különböző kényszermegoldásokhoz folyamodnak, hogy biztosítsák emberhez méltó lakhatásukat.

Józsefvárosban 488 önkormányzati bérlakás és több mint 1.000 nem lakás célú helyiség áll üresen, melyek fenntartására havonta több mint 20 millió forintba kerül a kerületnek. A demonstráción az AVM 100 üresen álló önkormányzati lakás és helyiség címét hozta nyilvánosságra. Noha sok ingatlan annyira lepusztult, hogy nincs bérbe adható állapotban, a kerületi lakók érdeke az lenne, hogy a még jó állapotú, üresen álló helyiségeket az Önkormányzat hasznosítsa. Abban az épülettömbben, ahol a kilakoltatás előtt álló asszony él, legalább egy és a teljes utcában legalább további 17 nem lakás célú önkormányzati tulajdonban lévő helyiség áll üresen.

Magyarországon minden évben több száz családot lakoltatnak ki önkormányzati bérlakásokból és a december 1-i kilakoltatási moratóriumig várhatóan most is több ezren fognak még az utcára kerülni. Mata Józsefnét nem védi a moratórium, mert hivatalosan raktárhelyiségben él. A demonstrációt követően Rimán Edina alpolgármester a helyszínen tárgyalást kezdeményezett Mata Józsefné ügyében, melynek eredményeképpen az alpolgármester úgy nyilatkozott, hogy az asszony nem fog az utcára kerülni és az önkormányzat is a helyzet rendezésére törekszik. 

Fotók a demonstrációról itt és itt.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.