Folytatódnak a jogsértő kunyhóbontások Zuglóban

Ez a cikk több mint 12 éves.

A Zuglói Önkormányzat 2011. október 18-án megkezdte a kerületben élő hajléktalan emberek kunyhóinak tömeges bontását. Az akció első napján eldózerolták a Francia út és Egressy út sarkán álló kunyhókat, melyekben kilenc hajléktalan ember élt évek óta. Ma, október 19-én további hét ember kunyhóit bontották el a vasúti töltés mellett. A Város Mindenkié csoport hajléktalan aktivistái és szövetségeseik polgári engedetlenséggel próbálták megakadályozni a kunyhók megsemmisítését.

Október 19-én reggel számos rendőr, közterület-felügyelő és kerületőr kíséretében közhasznú munkások jelentek meg a garázsok mögött meghúzódó kunyhóknál, amiket el is kezdtek bontani. A helyszínen tartózkodott az AVM több aktivistája és szimpatizánsa is, akik bevették magukat az egyik kunyhóba és megakadályozták, hogy a munkások elbontsák az épületet. A rendőrök leszakították a kunyhó ajtaját és az aktivistákat távozásra szólították fel, akik ellenálltak. Miután a rendőrség több felszólítása után sem távoztak, a hatóság képviselői kényszerítő intézkedések alkalmazását helyezték kilátásba, noha erre végül nem került sor. Megjelent a helyszínen Papcsák Ferenc polgármester, Rozgonyi Attila alpolgármester, a kerületi jegyző és az önkormányzat több osztályvezetője is.

A kerületi vezetők közel egy órát tartózkodtak a helyszínen. Eközben semmilyen okiratot nem voltak hajlandóak felmutatni a kunyhók bontásáról és esetenként minősíthetetlen hangon szóltak az aktivistákhoz (például többször elmebetegnek nevezték őket). Az aktivisták felelős lakáspolitikát követeltek és azt, hogy ne a már most is gyakran 100 százalék feletti kihasználtsággal működő éjjeli menedékhelyeket, hanem valós és emberhez méltó elhelyezést kínáljanak fel azoknak, akik az évek során saját erejükből teremtették meg lakhatásukat. A jegyző birtokvédelmet kért az egyetlen megmaradt kunyhóra, aminek lakója később magához vette személyes tárgyait és kiköltözött onnan (félve a további megtorlásoktól).

Az akció közben az AVM kiharcolt egy személyes egyeztetést Papcsák Ferenc polgármesterrel. Az egyeztetés témája a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalása, az „Utcáról lakásba” (Housing First) program, valamint az eddig kilakoltatott emberek megfelelő elhelyezése lesz. A csoport arra kéri a polgármester, aki egyben országgyűlési képviselő is, hogy nyújtson be egy indítványt a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalása érdekében.

Emlékeztetőül: Papcsák Ferenc zuglói polgármester is az egyik előterjesztője annak a törvényjavaslatnak, amiről hétfőn tárgyalt az Országgyűlés, és amely szerint elzárással vagy 150 ezer forinttal lehet büntetni a közterület „életvitelszerű lakhatás céljára” való használatát. Az önkormányzattól származó információk szerint egész Zuglóban felszámolják a „hajléktalan-telepeket”, így még számos ilyen hatósági akció várható.

A zuglói kunyhók lakóit az önkormányzat korábban csak szóban értesítette arról, hogy el kell hagyniuk az évek óta otthonukat jelentő kunyhókat. Az intézkedésről semmilyen írásos határozatot nem kaptak. A Város Mindenkié álláspontja szerint a kunyhóbontások teljesen jogszerűtlen módon folytak, hiszen az érintetteknek nem volt lehetőségük jogorvoslatra. Terveink szerint jogi útra tereljük az ügyet a további jogsértések megakadályozása, és a sértettek kártérítése érdekében.

Képek itt és itt

Videó

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.