Eldózerolták a Francia úti kunyhókat

Ez a cikk több mint 12 éves.

Ma, 2011. október 18-án hétfőn a XIV. kerületi önkormányzat megbízásából eldózerolták a Francia út és Egressy út sarkán, állami tulajdonban és a MÁV kezelésében lévő területen álló kunyhókat, amiben kilenc hajléktalan ember élt évek óta.

Reggel 9 előtt a rendőrség és Rozgonyi Zoltán alpolgármester segédletével megérkeztek a markolóautók, amik rövid idő alatt a földdel tették egyenlővé a korábban emberek otthonául szolgáló viskókat. Az ott lakók hollétéről nem lehet tudni (az AVM keresi őket), az eljárás feltehetően teljesen illegális volt, mivel nem egyértelmű, hogy ki és milyen jogkörben járt el, valamint nem született jegyzői határozat sem az elbontásról, ami ebben az esetben kötelező lett volna.

Papcsák Ferenc zuglói polgármester is az aláírói között van annak az előterjesztésnek, amit tegnap tárgyalt az Országgyűlés és amely szerint 150 ezer forinttal vagy elzárással lehet büntetni az „életvitelszerű tartózkodást” közterületen. Egyértelmű, hogy a zuglói polgármester számára is a börtön, és nem a megfizethető, biztonságos és egészséges lakhatás jelenti a hajléktalanság megoldását. Az önkormányzattól származó információk szerint egész Zuglóban felszámolják a „hajléktalan-telepeket”, így még számos ilyen embertelen és előkészítetlen akció várható.

Az MTI képei a kunyhó lakóinak életéből – a dózerolás előtt.

Az MTI képei a dózerolásról.

További képek a bontásról.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.