Több száz ember tüntetett „életvitelszerűen” a hajléktalan emberek védelmében

Ez a cikk több mint 10 éves.

A Város Mindenkié 2011. október 17-én hétfőn nagyszabású demonstrációval tiltakozott 13 Fideszes képviselő előterjesztése ellen, ami 150 ezer forint bírsággal vagy elzárással büntetné az „életvitelszerű tartózkodást” közterületen. Az AVM álláspontja szerint az előterjesztés jogsértő és kegyetlen, mert a hajléktalan embereket kizárólag azért akarják börtönbe zárni, mert nincs hol lakniuk.

A magyar és külföldi sajtó jelenlétével, a Parlament előtt tartott tiltakozáson 500-1000 ember vett részt. A résztvevők közt a társadalom számos csoportja jelen volt, ami bebizonyította, hogy sokan felismerték: a hajléktalanság kriminalizálása nem csak a hajléktalan emberek ügye, hanem mindenkit érintő közügy. Az eseményt Erdős Virág egy verse nyitotta meg a szerző saját előadásában, amit a józsefvárosi hajléktalanellenes népszavazás apropóján írt. Ezt látványos performansz követte, ami bemutatta: mi vár a hajléktalan emberekre, ha elfogadják a törvénymódosítást. Miután a több száz résztvevő egyszerre lefeküdt a Kossuth tér kövére, a hatóság képviselőit játszó aktivisták felkeltették őket és megpróbálták őket börtönbe kísérni.

A performansz után Papp Csaba, az AVM hajléktalan aktivistája a következő kérdést tette fel beszédében: „Mára kitiltottak minket a belvárosból, a fővárosi aluljárókból, az erdőkből és a Józsefvárosból is. Az országból is ki akarnak minket tiltani? Hova meneküljünk tovább?” Arra is felhívta a figyelmet, hogy Kocsis Máté személyében egy olyan ember fogja meghatározni a kormánypárt hajléktalanügyi politikáját, akinek egyetlen dolog jut eszébe akkor, amikor a hajléktalan emberekre gondol: börtönbe velük! „Pedig egy dologban biztosan lehetünk: a hajléktalanság nem rendészeti probléma, hanem a szélsőséges szegénység egyik formája és megoldásához érdemi kormányzati politikára van szükség”.

A józsefvárosi „álhajléktalan” akciójáról elhíresült Kopiás Attila Steve az állampolgári aktivizmus szükségességére hívta fel a figyelmet, és arra, hogy „a mostani rezsim azt akarja elhitetni velünk, hogy jobb lesz nekünk, ha rúgunk egyet mindazokba, akik nálunk is védtelenebbek. Azt akarják, higgyük el: azért nincs hol lakniuk az embereknek, mert nincs elég lakás. Hogy a szenvedés és a szegénység szükségszerű és természetes. … Mindez hazugság.”

Szigeti Adrienn, az AVM hajléktalanságot megtapasztalt tagja, a csoport szakpolitikai javaslatait fejtette ki a hajléktalanság megoldásával kapcsolatban. „A kormány feladata, hogy ne a szegények, hanem a szegénység ellen küzdjön: a foglalkoztatás bővítésével, tisztességes bérekkel és nyugdíjjal, a lakhatáshoz való jog alkotmányba foglalásával, a lakásfenntartási támogatás radikális emelésével, egy kiterjedt szociális bérlakás-hálózat kialakításával, és a hajléktalanellátó intézmények fejlesztésével.”

Kónya Péter, a Szolidaritás Mozgalom alapító tagja elmondta, mennyit jelentett számára, amikor az október 1-i szakszervezeti demonstráción a Clark Ádám téren néhány hajléktalan ember pogácsát és egy zsák ötforintost adott át nekik, mert úgy vélték, ennyivel tudnak hozzájárulni a mozgalom sikeréhez. Kónya kiemelte azt is, hogy egy közösség akkor működik jól, ha tagjai segítik az elesett embereket és nem feledkeznek meg egymásról.

Fotók a tüntetésről itt.

Nagyon köszönjük mindenkinek, aki eljött, Erdős Virágnak a verset és a következő szervezeteknek a segítséget: Ételt az Életért Alapítvány, Fedél Nélkül, Gödör Klub, Klu(b)éla, Greenpeace, Oltalom Egyesület, Szolidaritás Mozgalom.

És köszönjük mindenkinek, aki ott volt, segített vagy egyszerűen részt vett. Nagyon sokat jelentett nekünk a jelenlétetek, és nélkületek nem valósulhatott volna meg ez a számunkra nagyon fontos esemény!

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.