Zuglóban folytatódik a hajléktalan emberek elleni hajtóvadászat

Ez a cikk több mint 12 éves.

A Város Mindenkié csoport információi szerint a zuglói önkormányzat tervbe vette, hogy felszámolja a kerület azon közösségeit, ahol több tucatnyi hajléktalan ember él évek óta, saját építésű kunyhókban. A hajléktalan közösségek felszámolását a Francia út és Egressy út sarkán található kunyhókkal kezdik, amikben összesen 9 ember él – van, aki már 7 éve. Egyes ott lakók szerint a következő hetekben a kerületben található összes kunyhót le akarják dózerolni.

A XIV. kerületi kunyhók lakói öntudatos, jól szervezett emberek, akik készek kiállni méltóságukért és azokért az otthonokért, amiket – állami lakáspolitika híján – saját erejükből voltak kénytelenek megteremteni. Azonban a lakók attól tartanak, hogy ha kunyhóikat megsemmisítik, azokat már nem fogják tudni a téli fagyok előtt idejében máshol újjáépíteni, így elveszítik ingóságaikat, és az összegyűjtött tüzelőt. A kunyhók elbontása tehát súlyosan veszélyeztetné az ott lakók biztonságát és egészségét.

A zuglói kezdeményezés jól illik azoknak az összehangolt hajléktalan-ellenes intézkedéseknek a sorába, melyek 2010 őszén, Tarlós István aluljáró-takarítási programjával indultak, és a Budapest környéki erdőkben élő hajléktalan emberek zaklatásával, majd az újpalotai kiserdő lakóinak kilakoltatásával, az utcán alvás betiltásával és a józsefvárosi rendteremtő akcióval folytatódtak. A hajléktalan emberek üldözése a szabálysértési törvény módosításával teljesedik ki és emelkedik törvényi erőre: 2011. október 17-én tárgyalja a Parlament azt az előterjesztést, ami 150 ezer forinttal vagy elzárással büntetné a „visszaeső” hajléktalan embereket. Mára egyértelművé vált, hogy a jelenlegi kormányzat számára nem a felelős lakás- és szociálpolitika, hanem a kényszer és az erőszak jelentik a hajléktalanság „megoldását”.

Az állami tulajdonban lévő és a MÁV kezelésében álló kunyhók elbontásának tervéről az ott lakókat az önkormányzat szóban értesítette, erről semmilyen írásos határozatot nem kaptak. Amennyiben a közigazgatási eljárás lefolytatása nélkül jelennek meg a hatóság emberei – ígéretük szerint jövő héten – és elkezdik bontani a kunyhókat, akkor eljárásuk teljesen jogszerűtlen.

A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédelmi csoport támogatja a Francia út lakóit otthonvédelmi törekvésükben és azt kéri a zuglói önkormányzattól, hogy tartsa tiszteletben a hajléktalan emberek jogait, és ne lakoltasson ki senkit anélkül, hogy emberhez méltó elhelyezést biztosítana neki. Mivel a zuglói önkormányzat a nyilvánosság kizárásával szeretné megvalósítani terveit, kérjük a sajtó munkatársait, hogy az átlátható közélet és a hajléktalan emberek érdekében kiemelten foglalkozzanak a Francia út lakóinak ügyével.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.