Rogán Antal válasza a hajléktalan emberek bebörtönzéséről

Ez a cikk több mint 10 éves.

Rogán Antal válaszolt arra a levelünkre, amit már több, mint 500 ember küldött el Rogán Antal V. kerületi polgármesternek és országgyűlési képviselőnek. A Város Mindenkié levele itt olvasható.

Tisztelt A Város Mindenkié csoport!

Engedjek meg, hogy választ adjak levelükre, illetve petíciójukra, amit a szabálysértésekről szóló törvény módosításával kapcsolatban küldtek nekem.

Először is szeretnem kihangsúlyozni, hogy úgy gondom, természetesen minden ember rendelkezik jogokkal, ezeket azonban csak akkor érvényesíthetjük, ha kötelességeinket is teljesítjük. Vonatkozik ez arra is, amikor az utcákat, tereket használjuk.

A belvárosi lakók – ahogyan az ország bármely más részén élők is – teljes joggal várják el településük vezetőitől, hogy környezetüket rendben tartsak, Belváros-Lipótváros polgármesterként az elsődleges feladatom az, hogy a kerületben élők igényeit tartsam szem előtt. Éppen ezért úgy gondolom, mindent meg kell tennem annak érdekében, hogy közterületeinket rendeltetésszerűen használja mindenki. Ez azt jelenti, hogy senki ne tartózkodhat életvitelszerűen az utcákon, tereken, és nem végezheti például szükségleteit közterületen, zavarva ezzel azokat, akik kötelességeiket betartva odafigyelnek a rendre,tisztaságra.

Ne feledjük, hogy a demokrácia fellegvárának tartott Amerikai Egyesült Államokban, és számos nyugat-európai országban a mienknél jóval szigorúbb szabályozás él a fentiekkel kapcsolatban! Ott azonban nem okoz ez felzúdulást, hiszen a legtöbben tisztában vannak azzal, hogy a jogokról a kötelességek betartásával együtt beszélhetünk.

Mindezeket szem előtt tartva az Önök által említett törvénymódosítási javaslatot a továbbiakban is fenntartom. A javaslatot egyébként egyéni országgyűlési képviselői minőségemben tettem, így a választóimon kívül másokkal nincs egyeztetési kötelezettségem.

Ettől függetlenül köszönöm észrevételeiket.

Budapest, 2011. október 10.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.