A józsefvárosi közgyűlés 2011. október 6-i ülése – beszámoló

Ez a cikk több mint 12 éves.

2011. október  6-án a józsefvárosi közgyűlésen sok más tiltakozó mellett A Város Mindenkié tagjai is jelen voltak. Az első napirendi pont arról szólt, hogy a kerületben folytatódjon-e az önkormányzat és a rendőrség közös tisztogatási akciója, amely elsősorban a hajléktalan embereket célozza. Az ülésen meghívott ként jelen volt Somfai Ágnes (LMP) is.

A közgyűlés általános vitával kezdődött mely a képviselők és Somfai Ágnes között zajlott. Ennek során Molnár György (MSZP) annak a fenntartásának adott hangot, hogy az akcióról nem érkezett írásbeli értesítés, melyet hatvan nappal az akció megkezdése előtt kellett volna elküldeni. Ezt Dr. Kocsis Máté, a kerület polgármestere egy jogi kiskapuval kivédte. A kerületi rendőrség szóvivője arról beszélt, hogy az elmúlt napokban végzett munkájukat sikeresnek érzi és a lakosság biztonságérzete is nagyobb a magasabb létszámú rendőri jelenlét miatt. Majd Dr. Mészár Erika beszélt az akcióban résztvevő dolgozók jutalmazásáról (a jutalmazás szavát később bérezésre javította).

Balog Gyula, az AVM hajléktalan tagja felszólalásában felhívta a képviselők figyelmét arra, hogy mindenekelőtt átfogó lakáspolitikai és szociális rendszer kiépítését kellene végrehajtani. (Dr. Kocsis Máté ezt úgy értelmezte, hogy ez is őt igazolja.)

A vita vége felé Dr. Kocsis Máté megelégelte a teremben jelenlévő AVM aktivisták és szimpatizánsaik által tartott feliratokat, melyeken a „Szegények nem bűnözők” és a „Börtön helyet lakhatás” feliratok szerepeltek. Ezeket a teremszolgákkal elvetette. Ezt követően provokatív személyes megjegyzéseket tett az AVM aktivistái felé. Ezt Sebály Bernadett (AVM) nem hagyta szó nélkül és a következő vita alakult ki kettejük között.

Kocsis: Hamisan vádaskodnak, mert senkit nem zártunk börtönbe közterületen tartózkodás miatt.

 

Sebály: Ön előterjesztést nyújtott be a szabálysértési törvény módosításáról, amely lehetővé tenné, hogy elzárjanak hajléktalan embereket. Ezért mondjuk, hogy börtön helyett lakhatást.

 

Kocsis: Ön hazudik, az Országgyűlés nem tárgyal erről.

 

Sebály: Mert még csak előterjesztés.

A szavazás 14-4 arányban igennel zárult. Így továbbra is tömeges szabálysértési eljárás lefolytatására lehet számítani a VIII. kerületben.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.