24 órás jogvédő akció Józsefvárosban – beszámoló

Ez a cikk több mint 10 éves.

A Város Mindenkié 2011. október 7-én egynapos jogvédő akciója lezárásaként a Józsefvárosi Szabálysértési Iroda előtt tartott sajtótájékoztatót. Az akció során a csoport aktivistái és szimpatizánsai 24 órát töltöttek el a szabálysértési iroda előtt, hogy dokumentálják a hajléktalan emberek tömeges előállítását, és jelenlétükkel támogassák az előállítottakat.

A Város Mindenkié adatai szerint a kifejezetten ebből a célból létrehozott szabálysértési irodán 2011. október 6. 10 óra és október 7. 10 óra között 25, míg az elmúlt két hétben összesen több száz esetben állítottak elő fedél nélkül élő embereket. Az ürügy a legtöbb esetben a közterületen történő életvitelszerű tartózkodást tiltó fővárosi rendelet. Noha a gumijogszabály nem határozza meg, hogy pontosan mit jelent az „életvitelszerű tartózkodás”, a határozatok tanúsága szerint a szabálysértést az előállított saját vallomása alapján állapítják meg: ha arra a kérdésre, hogy hajléktalan vagy szokott-e az utcán aludni igennel válaszol, megállapítják a szabálysértést. Ha nemmel, akkor ezt összevetik a közterület-felügyelő vagy rendőr vallomásával, és ez alapján hoznak határozatot. Ez a folyamat számos szempontból súlyosan jogsértő.

Az emberek kisebb részét más, szintén önkényesen megállapított indokkal (pl. közterületi alkoholfogyasztás, guberálás, koldulás, köztisztasági szabálysértés) állítják elő – valójában azért, mert hajléktalannak tűnnek. Az AVM információ szerint volt olyan ember, akik azért vittek be az irodára, mert a földön ült, egy padon pihent, a buszmegállóban várakozott, kártyázott, vagy egy közparkban beszélgetett. Az AVM aktivistái számos olyan emberrel is találkoztak, akit a két hét alatt többször is előállítottak.

A jogvédő akció tapasztalati egyértelműen megmutatják, hogy Józsefváros vezetése hajtóvadászatot indított a hajléktalan emberek ellen. De miért bűn, ha valakinek nincsen lakása? Vagy másképpen fogalmazva: kinek a bűne, felelőssége, hogy ma ilyen sok ember kénytelen az utcán élni? A józsefvárosi polgármester bűnbakot keres és ezt a hajléktalan emberekben, társadalmunk egyik legkiszolgáltatottabb csoportjában találta meg. Országgyűlési képviselőként ugyanis Kocsis Máté többedmagával előterjesztette a szabálysértési törvény módosítását, amely lehetővé tenné az utcán élő emberek elzárását. Azok az emberek, akiket a józsefvárosi rendteremtő akció során eljárás alá vontak, a készülő jogszabály keretében már visszaesőnek fognak minősülni, így akár azonnal elzárással büntethetik őket. Kocsis Máténak országgyűlési képviselőként hatalmában áll, hogy olyan törvényeket hozzon, amik megelőzik, és hosszú távon felszámolják a hajléktalanságot. Ehelyett minden eszközt felhasznál, hogy üldözze és megbélyegezze a hajléktalan embereket.

Az október 6-i józsefvárosi közgyűlésen további kirekesztő rendeleteket fogadtak el: bővítették a guberálás meghatározását, betiltották a koldulást és az arra utaló magatartást, helyi szinten is betiltották az életvitelszerű tartózkodást és dohánymentes köztereket jelöltek ki. Egyértelmű, hogy e jogszabályok további jogalapot teremtenek a fedél nélkül élő emberek üldözésére. A közgyűlésen elindították az ún. Lélek programot is a „józsefvárosi hajléktalanoknak”. A rendelkezésre álló minimális információ alapján a program nagyon kevés embernek fog tényleges támogatást nyújtani és számos eleme megbélyegzi a hajléktalan embereket.

A pénteki sajtótájékoztatón Bene Géza, A Város Mindenkié hajléktalan tagja elmondta: a hajléktalan emberek nem kiváltságokat kérnek – csak annyit, hogy velük is ugyanúgy bánjanak, mint minden más állampolgárral. „Nem ingyen lakást akarunk, hanem olyan országos és kerületi szintű lakáspolitikát, ami minden embernek biztosítja a biztonságos, egészséges és megfizethető lakhatást” – mondta el Némediné Hajdu Gabriella, az AVM hajléktalan tagja. „Kegyetlen és megbélyegző látszatintézkedések helyett felelős lakás- és szociálpolitikát követel, hogy Józsefvárosban se kelljen senkinek az utcán élni” – jelentette ki az aktivista.

Képek az akcióról itt.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.