Megengedhetetlen a hajléktalan emberek erőszakos kiszorítása a VIII. kerületből

Ez a cikk több mint 12 éves.

A Józsefvárosban indított hajléktalan-ellenes razzia során az elmúlt héten tömegesen állítottak elő köztéren élő embereket, hogy így szorítsák ki őket a kerületből. A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédő csoport ezúton felszólítja Kocsis Máté kerületi polgármestert és országgyűlési képviselőt, hogy haladéktalanul hagyjon fel a rendészeti eszközök és az erőszakszervezetek bevetésével, és helyette átfogó és felelős lakáspolitikát dolgozzon ki a tömeges hajléktalanság megelőzésére és felszámolására.

A Józsefvárosi Önkormányzat szeptember 26-án közrendvédelmi akcióba kezdett, melynek keretében a rendőrség és a közterület-felügyelet kíméletlenül fellép a köztereken tartózkodó hajléktalan emberekkel szemben. A VIII. kerületi önkormányzat többek között korábban figyelmen kívül hagyott szabálysértési vétségek, pl. cigaretta csikk eldobása miatt indít eljárást, illetve a Főváros alkotmányellenes rendeletére hivatkozik, amely bünteti azokat, akik a közterületet életvitelszerű lakhatás céljára használják, illetve ingóságaikat közterületen tárolják.

A Város Mindenkié információi szerint a hatóságok képviselői a nap 24 órájában Józsefváros utcáit járják, és minden, a közterületen tartózkodó hajléktalan állampolgárt bevisznek a rendőrőrsre vagy az önkormányzat épületébe. Az elmúlt napokban számos hajléktalan embert zártak fogdába pusztán azért, mert a kerület valamely közterületén tartózkodott. Az érintettektől származó információink szerint azt tanácsolják nekik, hogy menjenek át más kerületekbe.

A fővárosi állományból 50 rendőrt vezényeltek a Józsefvárosba azért, hogy hatékonyabbá tegyék a hajléktalan emberek kiszorítását. Ezen kívül, helyi információk szerint a polgármester 24 órás ügyeletet rendelt el és minden olyan önkormányzati dolgozót rendkívüli szolgálatba állított, akinek van jogi képzettsége. Erre azért van szükség, hogy a nagy számban előállított emberek ügyében gyorsított eljárásban tudjanak határozatot hozni. Eközben a rendes ügyfélszolgálat ellátására nincs kapacitás.

Az önkormányzat tervei szerint október elejéig teljesen „kitakarítják” a kerületet. Kocsis Máté polgármester mindezt annak ellenére teszi, hogy a szeptember 25-i helyi népszavazáson a választásra jogosultak alig több, 15%-a fejezte ki megjelenésével, hogy bármilyen érdeklődést mutat az utcai hajléktalanság okozta „kellemetlenségek” rendészeti megoldása iránt.

Mindeközben a főváros más kerületeiben a közösségi tulajdonú erdőkben élőket szintén hatósági eszközökkel tartják folyamatos ellenőrzés és nyomás alatt. A fővárosban található kb. 5500 éjszakai férőhelyre minimum 8000 ember jut, miközben hozzávetőlegesen 50 ezer üres lakás található a fővárosban, ebből min. 2000 önkormányzati tulajdonban.

A Város Mindenkié csoport elítéli a fent leírt intézkedéseket, mert a szegény emberek hatósági üldözése szembemegy a jogállamiság alapvető normáival és a társadalmi igazságosság és szolidaritás értékeivel Az érdekvédő csoport további akciókat tervez, hogy felhívja a közvélemény figyelmét az embertelen eljárásra és megakadályozza a hajléktalan emberek hatósági zaklatását és elűzését.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.